02 de juliol de 2013
02.07.2013

Mossos inicien una marxa a peu contra les retallades de Bàscara a Barcelona

És la segona caminada reivindicativa i la realitzen per denunciar que la seguretat pública «no està garantida»

02.07.2013 | 09:21
Els agents dels Mossos que fan la marxa reivindicativa a peu caminen a peu de la N-II a Vilademuls.

Una desena d'agents, representants de diferents sindicats dels Mossos d'Esquadra, han començat una marxa a peu des de Bàscara fins a Barcelona per protestar contra les retallades al cos. Aquesta és la segona marxa reivindicativa que protagonitzen i reconeixen que, un any més tard de la primera, la situació ha empitjorat i que es troben amb una "paret" cada vegada que volen negociar millores amb el Departament d'Interior. Els agents denuncien que els falten efectius, material i vehicles i que, per això, la seguretat pública "no està garantida". Van sortir ahir el matí i pensen arribar divendres a Barcelona. Dormiran a fora d'algunes comissaries.

Membres dels sindicats SME-CCOO, el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) dels Mossos i del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) van començar la segona marxa a peu contra les retallades. El portaveu del SME-CCOO, Toni Castejón, va explicar que havien escollit sortir des d'aquest municipi perquè els seus veïns han estat durant setmanes protestant fins a aconseguir que els camions no passin per l'N-II. Castejón va afegir que "han demostrat que amb la lluita i picant pedra poden aconseguir fer canviar d'idea els polítics".

Per endavant, els queden cinc jornades per recórrer a peu els més de 130 quilòmetres que separen aquesta població de l'Alt Empordà de la capital catalana. Pel camí, pararan a dormir a comissaries de Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes i Arenys de Mar. El portaveu del SME-CCOO va explicar que "portem sacs i tot preparat per dormir a fora".

En la primera edició de la marxa reivindicativa -que van fer de Girona a Barcelona-, els agents van intentar dormir a dins les comissaries però, finalment, no van obtenir autorització del Departament d'Interior i van passar la nit a fora dels edificis.

Un cop arribin divendres a Barcelona, els diferents sindicats han organitzat una taula rodona per parlar sobre seguretat pública al local del sindicat SPC, a la qual han convidat els diputats de tots els partits que formen part de la comissió d'Interior. Fins al moment, ICV, PSC i C's han confirmat assistència.

«Estem pitjor que fa un any»

Durant el trajecte, els agents llueixen armilles on es poden llegir lemes en contra de les retallades. Segons va reconèixer el portaveu del SME-CCOO, un any després de la primera marxa reivindicativa la situació "ha anat a pitjor". Castejón va denunciar que continua faltant material, que hi ha agents que han d'agafar els seus cotxes particulars per fer alguns serveis urgents perquè manquen cotxes policials i que no reben formació. A tot això, s'hi suma el fet que han tornat a perdre una paga extra i se'ls ha retallat el sou.

Castejón també va explicar que Interior encara no ha esmenat l'error que ha fet que, segons calcula el sindicat, uns 600 agents hagin cobrat 500 euros menys de la nòmina del juny.

El líder sindical va afirmar que "és un error molt greu que s'hauria d'haver solucionat el mateix dia que es va produir" i va remarcar que aquest és el tercer error d'aquestes característiques que succeeix en dos anys.

Els sindicats denuncien que amb el nou conseller, Ramon Espadaler, no han millorat les relacions i que es troben "amb una paret" cada vegada que volen negociar millores. Castejón va ressaltar que "de vegades no són aspectes econòmics i és una vergonya que no ens vulguin escoltar".
Els agents esperen que, un cop arribin a Barcelona, se'ls sumin altres companys. Segons va ressaltar Castejón "volem que es vegi que estem molt cabrejats i que és indignant la situació que vivim com a treballadors i com a ciutadans".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook