Interior vol incloure els vigilants municipals a la xarxa de comunicació interna que ja funciona entre els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals. El director dels serveis territorials a Girona, Albert Ballesta,va assegurar que preveuen que a finals d'any les 36 policies locals gironines s'hagin afegit a la xarxa Rescat. Només en falten cinc, que ja han començat els tràmits. Llavors, la intenció és estendre la xarxa als vigilants municipals, que fan tasques de seguretat en municipis que no tenen suficients habitants per tenir Policia Local. Durant el primer any, Mossos i Policies Locals han fet 2.151 comunicacions per coordinar operatius o identificar sospitosos a través de la Xarxa Rescat.

La xarxa Rescat és un sistema de telecomunicacions especialment dissenyat per ser fiable en casos d'emergència perquè té més cobertura al territori i garanteix la confidencialitat en els comunicacions i dades. Fins que es va crear aquest sistema, els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals s'havien de comunicar per telèfon, cosa que feia que la coordinació fos més difícil. El gener del 2012, Interior va fer una prova pilot a les comarques gironines per veure com funcionava el nou sistema de comunicació entre els Mossos i les policies locals de 22 municipis. Inicialment, la prova pilot havia de ser de sis mesos però, amb només tres mesos, es van adonar que era un sistema "molt efectiu i útil" i ja el van implantar com a via de comunicació.Ahir, Interior, els Mossos d'Esquadra i les policies locals adherides van fer balanç del primer any de la Xarxa Rescat.

Entre les millores que van destacat, hi ha la gestió immediata de les comunicacions urgent dins de la regió policial, un major nivell de seguretat i eficàcia, suport i auxili mutu en cas de necessitat, comunicacions immediates i directes, major nivell d'autoprotecció i centralització de la gestió.

El president de l'associació de Caps de Policies Locals de les comarques gironines, Josep Maria Riera, va destacar que amb la Xarxa Rescat, tots els cossos policials han "oblidat personalisme"" per treballar per construir la Policia de Catalunya que es coordina a través d'una sala operativa conjunta.

La Xarxa Rescat compta amb diferents canals. El canal 1 serveix perquè es comuniquin alguns incidents i delictes com ara quan hi ha hagut un accident de trànsit amb ferits greus o víctimes mortals, atemptats a agents de l'autoritat amb fugida de l'autor, fets en els que s'hagin utilitzat armes de foc amb fugida de l'autor, robatoris amb violència, a empreses o a establiments comercials, agressions sexuals, furts de vehicles, detencions il·legals i segrestos, lesions greus, homicidis, escapoliments de presons, atemptats terroristes, incendis i explosions o afectacions viàries greus. A través del canal, han fet 194 comunicacions.

El canal 2 l'utilitzen per fer identificacions de sospitosos o de vehicles. Ha estat el canal més utilitzat amb 1957 comunicacions. La inspectora dels Mossos Yvonne Valero va destacar que les policies locals que no tenen sala operativa les 24 hores del dia utilitzen la sala dels Mossos per fer identificacions.

Tots els cossos d'emergències

El canal extraordinari per a grans catàstrofes no l'han hagut de fer servir mai encara mentre que tenen un quart canal que sí que han fet servir: el que serveix per a dispositius especials. De moment, ha servit per a tres esdeveniments, les festes del Tura, l'Acústica de Figueres i la manifestació antifeixista de Salt. El projecte a llarg termini és poder coordinar tots i cadascun dels cossos que intervenen en una emergència des d'una sola sala.