La discutida modificació urbanística de Sotamonestir, una zona verda entre els barris de Can Puig, Canaleta, Mas Palau i el Barri Vell de Banyoles, es va aprovar per ple fa un any i l'Ajuntament en va recollir 89 al·legacions fa 9 mesos. En aquest temps, l'equip de govern no ha fet cap pas nou i així li ho recriminen dos dels partits de l'oposició que més s'han posicionat contra el projecte: la CUP i ICV-Independents de Banyoles.

Després del polèmic ple municipal en el qual el canvi urbanístic es va aprovar de manera inicial -el 25 de juny de 2012 davant d'un centenar de persones, la majoria de la plataforma ciutadana Salvem Sotamonestir- i quan el procés d'al·legacions estava obert -a l'octubre-, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer (CiU), va deixar clar que l'Ajuntament no tenia cap pressa i que es prendria el seu temps per analitzar els recursos. Llavors, el batlle va replicar les crítiques matisant que l'actuació prevista a Sotamonestir era una planificació i no una urbanització que, per tant, no se sabia quan es podria desenvolupar.

El 13 d'octubre, l'Ajuntament de Banyoles va tancar el període d'al·legacions al projecte recollint 89 recursos que el Consistori va reagrupar en 20. Tal com es van entrar al registre municipal, l'associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos va presentar 29 recursos, ICV 19, Junts per Banyoles -també a l'oposició- 15, la CUP 10, diversos propietaris en van realitzar 14 i particulars sense propietat afectada 2 més. D'aquí a pocs dies farà mig any que l'Ajuntament disposa d'aquestes al·legacions i la setmana passada es va complir un any de l'aprovació al ple.

ICV i la CUP lamenten, a través del bloc del portaveu del primer partit i del web de la segona formació, el silenci i la manca de respostes per part de l'equip de govern. Després de "9 mesos esperant" la resolució de les al·legacions, la CUP tem que el govern local "les desestimarà a cop de majoria absoluta" tal com considera que ha fet "darrerament amb les decisions importants d'àmbit municipal". A més del silenci institucional mantingut sobre aquest assumpte, la formació torna a criticar el procés de participació ciutadana que l'Ajuntament va organitzar al voltant de Sotamonestir, el 2011, i recorda que més d'un miler de persones van signar un manifest contra el projecte.