05 de juliol de 2013
05.07.2013

Els ecologistes demanen avaluar el dic de l'Estartit

L'Associació de Naturalistes critica que no s'ha analitzat l'impacte ambiental de la nova estructura del port

06.07.2013 | 06:30

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) vol que s'avaluï l'impacte ambiental del projecte de dic del port de l'Estartit (Baix Empordà). Segons l'entitat, la memòria ambiental només té en compte com afectarà immediatament la nova construcció a la zona però omet l'impacte que l'ampliació d'aquesta infraestructura generarà sobre el medi ambient. Des de l'ANG ressalten que l'estudi actual no analitza l'augment de vaixells ni l'increment de residus. També destaquen que cal revisar l'adaptació dels protocols d'emergència, quantificar l'augment de gasos d'efecte hivernacle i justificar la necessitat d'oferir més amarratges o els objectius que es persegueixen amb aquesta ampliació.

El passat mes d'abril, Ports de la Generalitat va treure a exposició pública l'avantprojecte de la zona portuària de l'Estartit per allargar el dic de llevant, el trencaones, i reforçar-ne les parts malmeses pels temporals. Segons els càlculs de l'organisme de la Generalitat, l'actuació tindria un cost de 977.465,18 euros.

Ara, després d'estudiar amb deteniment l'avantprojecte, l'Associació de Naturalistes de Girona demana que s'analitzi l'impacte ambiental que suposarà l'ampliació d'aquesta infraestructura i com l'augment de vaixells, residus i gasos derivats de l'augment de vaixells afectarà a la zona. L'entitat ressalta que la memòria ambiental només té en compte els impactes immediatament derivats de l'ampliació però no té en compte els impactes derivats de l'existència d'aquesta nova estructura.

Segons apunta l'associació, l'ampliació del dic ha de permetre l'amarrament d'un nombre superior d'embarcacions però en cap moment es justifica la necessitat d'incrementar l'oferta d'amarratge tal i com marca la legislació. Per això, l'entitat naturalista demana que s'analitzi com aquest augment afectarà a les Illes Medes, el Parc Natural del Montgrí o el Baix Ter. També destaquen que cal avaluar si farà falta adequar altres equipaments del port per gestionar l'increment d'activitat nàutica a la zona. A més, assenyalen que és "imprescindible" analitzar l'augment de residus i efluvis, l'adaptació dels protocols d'emergència de la instal·lació i quantificar l'augment de gasos d'efecte hivernacle derivats de els embarcacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema