La Diputació ha desestimat totes les denúncies que el cap de Protocol de l'ens, Josep Maria Amargant, va registrar alertant que hi havia assessors que cobraven de la institució sense anar-hi a treballar. El seu president, Joan Giraut, va negar ahir en roda de premsa que la situació dels càrrecs de confiança sigui "irregular" i va resoldre que les demandes d'Amargant no són admissibles perquè les tasques que fan els assessors de moment estan emparades per la llei, i també perquè el cap de Protocol "va confondre dos règims jurídics diferents" a l'hora de formular les queixes.

Giraut a més, va desafiar el cap de Protocol a fer públics "tots els merders" que, segons el president de la Diputació, Amargant va dir que sabia. Giraut va recordar que en una conversa enregistrada "Amargant va dir a l'exassessora d'Unió, Minerva Amador: en dos anys i mig que et queden de legislatura [a causa de l'afer Torramadé] seguiràs en la mateixa situació laboral a la Diputació sense treballar a Unió. Fa molts anys que em dedico a tapar merders".

El president de la institució va reptar-lo d'aquesta manera: "Li demano que aquests merders dels quals parla els faci públics als mitjans de comunicació. No a mi ni a la Diputació, sinó a tothom. Els volem saber tots, i jo el primer". Giraut també va explicar que havia tret les funcions de premsa a Amargant perquè va perdre la confiança en ell arran de les declaracions que el cap de Protocol ha anat fent últimament als mitjans de comunicació. "Inicialment vaig creure que Amargant mereixia la confiança i sabia que tenia riscos seguir apostant per ell, com s'ha demostrat. Tot el que el que havia de fer era acotar-se a les seves funcions", va sentenciar.

En aquest sentit, Giraut no va descartar arribar als tribunals si el cap de Protocol decideix denunciar-ho a la fiscalia: "Estem exposats que ens puguin portar a la fiscalia i al jutge. Però no tinc voluntat de castigar. No actuo per ressentiments", va dir.

Poc abans de ser relegat de les seves tasques fa uns dies, Amargant va entrar a la Diputació dues denúncies en nom de la Junta de Personal i de la Central Sindical de Funcionaris (CSI-F). En elles exposava que cinc assessors d'Unió rebien un sou de la institució sense posar els peus a la seu, tot i que en canvi, feien tasques independents pel seu partit, incorrent en diverses irregularitats.

"Incorre en errors"

Giraut va explicar en roda de premsa que havia desestimat les demandes principalment perquè Amargant "incorre en l'error de confondre dos règims jurídics totalment diferents: per una banda els funcionaris i per l'altra la situació del personal eventual (entre ells els assessors), que és nomenat i apartat lliurement del càrrec perquè les seves funcions són de naturalesa política i només qui l'ha nomenat pot apreciar la pèrdua d'aquesta confiança".

També va manifestar que les denúncies d'Amargant sobre càrrecs de confiança que fan tasques directives a la Diputació i els seus patronats tampoc es poden apreciar perquè "actualment no existeix a Catalunya un desenvolupament sobre aquesta figura d'empleat públic", amb la qual cosa la normativa vigent ho permet.

Tot i que Giraut va negar irregularitats en les tasques dels assessors, sí que va admetre la necessitat de tenir una llei de finançament de partits que sigui eficaç per definir amb més claredat les atribucions de tots els càrrecs. "Plantejar que els partits necessiten estructures (en referència als càrrecs de confiança) és de sentit comú. Ens exigeixen eficiència per gestionar bé el diner públic. Aquí no hi ha corrupció, ni tràfic d'influències però és un tema mal resolt i convé arreglar-ho", va subratllar Giraut.