La titular del Jutjat d'Instrucció número 7 de Figueres ha fet marxa enrere a la seva contundència i ha accedit a posar en llibertat sense fiança el jove uruguaià de 24 anys que va provocar un incendi a Portlligat el passat diumenge en encendre un petard.

El canvi de criteri coincideix amb el fet que el nou advocat del jove -Carles Monguilod- ha pogut demostrar la possibilitat d'establir una residència a Espanya pel noi tota vegada que la cosina d'aquest està vivint a Barcelona i, per tant, es tracta d'una vivenda en la qual pot estar domiciliat.

A banda d'això, la jutgessa permet al noi poder abandonar el país, ja que es trobava de pas, i tornar-se'n a l'Uruguai, d'on és originari, o traslladar-se a Nova Zelanda, país en el qual actualment tenia fixada la seva residència. L'única condició que l'imposa és que cada 15 dies es desplaci fins al consulat espanyol més proper per signar.

El noi va ser detingut el mateix dia dels fets però ja en la seva declaració va voler deixar clar que l'incendi havia sigut accidental. Ell va reconèixer la cremadissa i assegura que no va fugir de la zona sinó que es va desplaçar a causa de les flames però va esperar que arribessin les autoritats en haver-li resultat impossible apagar el foc.

En la seva declaració havia manifestat que va encendre un petard que s'havia trobat pel terra però que no va esclatar, motiu pel qual va seguir caminant. Fins que va veure les flames i va tractar de sufocar-les.

L'advocat del jove celebra la decisió de la jutgessa, perquè entén que ha tingut en compte les circumstàncies personals del seu representat així com la seva declaració.

Cap persona va resultar ferida a causa de l'incendi, que es va produir prop de les dues del migdia i va movilitzar deu dotacions terrestres i tres helicòpters dels Bombers de la Generalitat. L'abrandament va afectar una hectàrea i mitja de matolls i de camps d'oliveres en desús i va passar a tocar de la casa de Salvador Dalí.

El jove es trobava de vacances a Llançà i el dia de l'incendi, segons va declarar, havia sortit a caminar pel camí de ronda.