El Departament de Medi Natural va informar ahir que aquesta tardor es redactarà el Pla d'Usos del Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) Pinya de Rosa, a Blanes. La redacció arribarà deu anys després que la Generalitat declarés aquesta protecció amb la Llei 25/2003 del 4 de juliol de 2003, després de la intensa pressió social que va exercir la societat blanenca a través de la Plataforma Pinya de Rosa per protegir aquest espai, que és de titularitat privada. La notícia ha estat rebuda per l'Associació Pinya de Rosa (hereva de la Plataforma) amb escepticisme després dels anys transcorreguts i dels anuncis similars que hi ha hagut. En tot cas, l'Associació reclama aquest Pla d'Usos que ha de determinar què es pot fer i com en aquest paratge perquè "després de deu anys, Pinya de Rosa és un espai protegit sense protecció".

Des de l'Associació han explicat que, si bé fa uns tres anys es va constituir el Consell Rector del Paratge Natural, després es va paralitzar la tramitació que havia de seguir amb el Pla d'Usos. Aquesta setmana, però, dins de la voluntat de redactar-lo aquesta pròxima tardor segons han explicat fonts del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, tècnics d'aquest departament han visitat el paratge. Les fonts han afegit que, molt probablement, la tramitació d'aquest Pla d'Usos anirà acompanyat del Pla Especial.

Si es confirma aquest anunci del Departament serà una notícia positiva, malgrat la qual cosa l'Associació Pinya de Rosa considera que arriba amb retard. Així, l'entitat lamenta que en aquests deu anys, sobretot a partir del 2008 quan la finca va canviar de propietaris, s'han fet actuacions urbanístiques i forestals que han malmès l'espai. De fet, considera que no s'hauria d'haver pogut fer cap actuació fins que es redactés i s'aprovés aquest Pla d'Usos. Recentment, l'Ajuntament ha aturat unes obres a l'aparcament de Treumal per no tenir llicència.

L'Associació vol que es dicti una moratòria de quasevol actuació en el paratge i, aprofitant l'acte que organitza aquest mes amb motiu del desè aniversari de la protecció, convida el director general de Medi Natural a assistir-hi.