Darnius es prepara per recordar el primer any del devastador incendi que va arrassar més de 10.000 hectàrees a la comarca. Per fer-ho, han preparat una exposició fotogràfica amb unes 500 imatges dels 18 municipis afectats per les flames que permetrà reviure aquells fatídics dies de juliol on, a banda de cremar el paisatge, van morir quatre persones. A banda de la mostra, s'han programat múltiples activitats paral·leles que se celebraran entre el 20 de juliol -dos dies abans de l'aniversari- i l'u de setembre. D'entre elles, hi haurà un "menú del foc" a diversos restaurants de la zona, una ruta que es farà cada dimecres a la tarda, exposicions audiovisuals on es podrà sentir el que passava en directe als mitjans de comunicació aquell dia o conferències i cercaviles, entre d'altres.

L'Ajuntament, juntament amb el veí del municipi Pere Perxés, ha organitzat aquest esdeveniment amb la col·laboració, també, de mitjans de comunicació com Diari de Girona. La idea gira entorn de l'exposició que "permetrà recordar i reviure a través de les imatges, els efectes i les vivències de la desolació i la impotència que van afectar el nostre territori". Va ser aquell 22 de juliol quan 26 anys després de l'altre gran foc, gairebé una vintena de municipis de la comarca van tornar a patir els efectes de les flames. "Volem recordar la feina feta pels serveis d'emergències i el suport de les persones anònimes en aquells difícils moments", assegura l'alcalde de la població, Eduard Payrà.

Els actes començaran dissabte 20 de juliol amb una taula rodona amb representants dels mitjans de comunicació i seguirà l'endemà amb la inauguració de la mostra a les dotze del migdia a la Sala Museu Municipal.

El primer tinent d'alcalde, Pere Blanco, diu que mostra d'imatges es dividirà en temàtiques i que també es projectaran les portades dels diaris d'aquells dies. La idea, a més, és que l'exposició sigui itinerant als diferents pobles afectats i que a cada lloc es destaquin les imatges de l'indret.

Actes festius

Per al 27 de juliol hi ha programada una xerrada amb l'excap del Parc de Bombers de la Jonquera, Fèlix Carreras, i el 28, una missa de campanya a Cal Cusinet. Des d'aleshores i fins a l'u de setembre hi ha haurà més conferències a càrrec d'experts, una trobada amb els alcaldes afectats, cercaviles, castellers, demostracions de les ADF, sardanes o una sortida al bosc amb el biòleg J. Rost, que parlarà sobre la regeneració del bosc després del foc. El primer dia de setembre es farà la festa de clausura amb l'associació Ona.

L'Ajuntament encara està acabant de tancar el programa i podrien afegir-se encara més activitats però la idea és que els esdeveniments serveixin de recordatori alhora que hi conflueixin activitats festives.

Menús "especials"

Per això, uns sis restaurants de la zona oferiran també menús especials amb motiu de l'incendi que es podran degustar fins al setembre i hi haurà rutes del foc que tindran una hora de durada i que serviran per recórrer els espais que fa un any van ser escenari de les flames.