L'Ajuntament de Figueres va decidir fa poc més d'un any tancar al trànsit de forma permanent el darrer tram del carrer Sant Pau amb l'0bjectiu de donar prioritat als vianants. El ple de dimarts, però, va posar al descobert que existeix una ordenança del 2001 -quan també es va posar en marxa una mesura similar tot i que es va acabar eliminant- que estableix un horari de tancament i un d'obertura. Malgrat això i segons va dir el secretari municipal, la normativa no s'ha derogat mai i, per tant, és d'aplicació. L'actual alcaldessa, Marta Felip, va assegurar que estudiaria el cas i que derogaria el punt de l'ordenança que estableix que l'espai estarà tancat de deu a una i de quatre a nou del vespre però obert al trànsit la resta del temps.

La curiosa situació la va posar sobre la taula la portaveu del PP; Mª Àngels Olmedo, que va instar a l'equip de govern a complir amb la normativa i a obrir en l'horari establert. Olmedo assegura que "si algú ho denunciés o demanés danys i perjudicis per tot aquest temps en què no s'ha aplicat, veuríem què passaria". Des de l'Ajuntament insisteixen que el tancament de l'espai funciona i que la situació s'ha donat possiblemes perquè "ningú se'n va adonar".

Pacificar el trànsit al centre

Es va anunciar a mitjans de 2001 i, poc després, es va aprovar l'ordenança per a fer-ho possible. Figueres tancava parcialment al trànsit aquest carrer -entre la Rambla i la Plaça Triangular- durant vuit hores al dia. Tot i que en un primer moment s'havia previst fer-ho de deu del matí a nou de la nit es va decidir modificar l'ordenança aprovada al setembre d'aquell any per a facilitar l'accés als veïns. Els residents, però, es van queixar per aquesta situació i, al cap d'un temps, es va decidir reorbrir-lo. La voluntat municipal de pacificar el trànsit al centre històric de la ciutat va fer que l'actual equip de govern liderat per l'exalcalde i ara conseller de Territori, Santi Vila, decidís tancar de nou aquest tram tot i que, en aquesta ocasió de forma permanent. Ningú va recordar que, però, que aquesta ordenança seguia vigent des de feia més de deu anys i que ningú l'havia derogat tot i haver deixat d'implementar la mesura. Això és el que es va posar de manifest a la darrera sessió plenària quan la líder del PP ho va manifestar. Felip es va mostrar sorpresa i Olmedo va demanar la intervenció del secretari perquè constatés les seves afirmacions. "La ordenança no es va derogar i, per tant, és d'aplicació", va sentenciar.