L'arribada de l'estiu no només porta calor i vacances, també una disminució de l'atur, sobretot a l'Empordà i la Cerdanya, on per primera vegada hi ha menys desocupats que un any enrere. S'han de mirar les dades intermensuals, però, per veure una disminució més generalitzada de l'atur a tots els municipis.

I és que només l'Alt Empordà (-2,18%), el Baix Empordà (-0,91%) i la Cerdanya, amb un retrocés del 5,08%, es mantenen a recer de les bufetades de la crisi durant un any en què les altres comarques gironines segueixen augmentant el nombre d'aturats sense fre.

Si s'observen les dades del mes de juny, a principis de setmana el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social ja donava a conèixer que a Catalunya l'atur del mes de juny havia baixat un 3,87% respecte al mes anterior. De fet, és la comunitat autònoma on més ha disminuït. Si ens fixem en les demarcacions, Girona es troba en el tercer lloc, amb 3.271 aturats menys, per darrere de Barcelona i Tarragona.

Aquesta davallada de la desocupació encara es fa més notòria als municipis de la costa catalana. Tots ells tenen una característica especial que els fa més propensos a patir una disminució de l'atur: el sector dels serveis. El principal motor econòmic de la majoria de pobles costaners és el turisme, un factor que cada estiu augmenta els beneficis de molts comerços. Per això aquest sector és el més beneficiat per la baixada de la desocupació.

Descens a la costa

A l'hora d'analitzar els municipis principals de la demarcació de Girona s'observa com Torroella de Montgrí segueix sent la que té una baixada de l'atur més gran cada mes. Entre maig i juny el municipi ha tingut una caiguda del 13,74% entre les persones que estaven a l'atur. És, però, mirant les localitats costaneres on es veu una important davallada del nombre d'aturats. Lloret de Mar (-12,10%) encapçala la llista, seguit de Platja d'Aro (-11,53%), Calonge (-11,23%) i Palamós (-11,10%).

Per altra banda, els municipis de l'interior han mantingut els seus nivells d'atur o els han reduït d'una forma més moderada respecte al mes de maig. La gran majoria de localitats han disminuït el seu nombre de desocupats entre un 2% i un 5%, com Figueres, on hi ha hagut un retrocés del 3,52%, Salt (-2,72%) i la Bisbal d'Empordà (-5,04%).

El municipi que s'ha mantingut més estable és Olot, amb un retrocés mínim del 1,01%. Aquesta vegada, a més, no hi ha hagut cap municipi que hagi augmentat el nombre d'aturats, com sí va passar el mes de març passat.

Analitzant les comarques gironines, aquelles que han patit un descens més pronunciat de l'atur intermensual són el Baix Empordà, amb un retrocés del 9,85% i la Cerdanya (-9,19%). A l'altra cara de la moneda s'hi troba la Garrotxa, on l'atur ha baixat només un 1,27%.