07 de juliol de 2013
07.07.2013

Mossos i Bisbat fan un cens amb els objectes de valor dels temples

El pla policial engegat el 2010 ha permès reduir els robatoris a les esglésies en un 70%

07.07.2013 | 00:00
El cap de la Regió Policial de Girona, Joaquim Belenguer, el bisbe, Francesc Pardo, i el caporal, Enric Padró.

Els Mossos i el Bisbat de Girona han enllestit un cens amb tots els objectes de valor que hi ha a les esglésies i ermites de la demarcació. Durant un any, els agents han pentinat tota la diòcesi i han fet centenars de fotografies de tot allò que pot atraure els lladres i que, fins ara, el Bisbat no tenia inventariat.
El cens inclou imatges religioses, calzes, campanes i objectes rituals de missa (com creus i patenes). Aquest inventari meticulós forma part de la segona fase del pla policial engegat el 2010 per prevenir robatoris a les esglésies. Donar consells de seguretat als rectors, substituir imatges originals per rèpliques o instal·lar alarmes i reixes ha reduït fins a un 70% aquests delictes.
Els lladres no entenen de religions i les esglésies i ermites de la diòcesi de Girona -n'hi ha més de 1.100- han estat, en ocasions, llocs de pillatge. No només han buidat les caixes d'almoines, sinó que també s'han atrevit a anar més enllà. Sense anar més lluny, l'any passat uns lladres van robar les campanes de tres ermites del Baix Montseny i uns altres es van endur la marededéu gòtica de Creixell, del municipi de Borrassà.
Per fer front a aquest degoteig de delictes, els Mossos d'Esquadra ja fa tres anys que van engegar un pla específic. Les alarmes es van disparar a mitjans del 2010 quan, només durant el primer semestre d'any, la policia va arribar a rebre fins a 29 denúncies del Bisbat de Girona per robatoris a temples de la diòcesi.
Segons explica el cap de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC), el caporal Enric Padró, en una primera fase els esforços es van centrar en fer xerrades a capellans i rectors per donar-los consells de seguretat -fins ara, n'hi ha hagut més de 80. Canviar els panys de les portes o, fins i tot, instal·lar alarmes o reixes als temples són algunes de les recomanacions que ja s'han portat a terme.
A més, d'ençà d'aleshores, també s'han anat retirant aquells objectes valuosos que hi havia disseminats en ermites. En aquests casos, el Bisbat de Girona els ha guardat en un magatzem com és el cas d'una creu a Romanyà o bé els ha substituït per rèpliques. Per exemple, una talla que presideix una capella de la Selva interior. La imatge original només retorna a lloc en dies assenyalats, coincidint amb festes del calendari religiós. El cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer explica que "allò que hem fet ha estat protegir més tots aquests objectes; és un risc que peces de gran valor històric es guardessin en ermites aïllades o perdudes per la muntanya".

Inventari exhaustiu
Ara, els Mossos d'Esquadra i el Bisbat de Girona han enllestit un cens amb tots aquells objectes de valor -sigui econòmic o espiritual- que hi ha als temples d'arreu de la diòcesi. Aquest inventari forma part d'una segona fase del pla policial, que va engegar-se el juny de l'any passat.
Durant els últims dotze mesos, els agents han pentinat ermites, esglésies i capelles, on han fet centenars de fotografies de tot allò que, fins ara, no apareixia als arxius de la diòcesi. Aquest inventari, que s'afegeix al que ja tenia el Bisbat, inclou tot allò que hi ha als temples: calzes, canelobres, estàtues, creus, campanes, patenes o, inclús, tapissos.
Cada cop que els Mossos trepitjaven una església o ermita, a més, redactaven un document amb mesures de seguretat específiques adequades a cada lloc en cas que fos necessari. "Per exemple, en el cas d'aquelles estàtues que poguessin estar a l'abast de qualsevol persona, es recomanava retirar-les quan no hi havia oficis", explica el caporal Enric Padró.

Reducció de fins a un 70%
El pla de seguretat específic ha permès, en aquests tres anys, reduir fins a un 70% els robatoris a esglésies, temples i altres edificis del Bisbat. De les 29 denúncies rebudes durant el primer semestre del 2010, aquest any s'ha passat a vuit. Entre aquestes, hi ha dos robatoris a rectories, un a l'Institut Superior de Ciències Religioses d'on es van endur diners i un ordinador o un altre a l'església de Santa Llogaia d'Àlguema, on els lladres van robar una creu de fusta i un calze, tot i que d'escàs valor.
Tant el comissari com el Bisbe de Girona, Francesc Pardo destaquen l'eficàcia del pla, que ha permès revertir la situació que es vivia ara fa tres anys. "Realment ha millorat molt, però tampoc voldria donar una imatge idíl·lica, perquè en qualsevol moment aquests delictes poden repuntar; per això, estarem alerta, no abaixarem la guàrdia i continuarem fent xerrades i patrullatges", conclou el comissari Joaquim Belenguer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook