Palafrugell ha decidit atacar amb la mateixa moneda les plagues que afecten els jardins i arbres del municipi. Per això, el consistori ha començat a alliberar més de 10.000 insectes depredadors a una desena de carrers, places i avingudes del municipi. Aquestes espècies es mengen directament els pugons o bé posen els ous al seu interior (i la larva, a mesura va creixent, mata l'altre). L'objectiu de l'ajuntament és crear zones del poble que serveixin de cria per a aquests depredadors i estalviar-se, així, l'ús de plaguicides per combatre els insectes que es mengen les plantes. A més la lluita biològica permetrà acabar amb altres conseqüències de les plagues (com ara el terra enganxifós). L'Ajuntament de Palafrugell està introduint la lluita biològica per controlar les plagues que afecten els arbres i els jardins del municipi (principalment, el pugó que es menja les fulles). Per això, el consistori ha començat a alliberar 10.400 insectes depredadors a diferents punts del poble.

Aquesta acció es farà al llarg de l'avinguda Pompeu Fabra, a la plaça de Mirepoix i als carrers Ample, de Barris i Buixó, de Pozo Alcon, del Bruguerol, d'Isaac Albéniz, de Sèneca, de Manuel de Falla i de Lope de Vega. En total, una desena de punts on, a partir d'ara, s'hi deixaran de fer servir plaguicides, insecticides i altres productes químics.

En total, s'alliberaran fins a quatre espècies diferents d'aquesta "fauna útil", com explica l'Ajuntament. Tres d'elles (Anthocoris, Chrysopa i Nephus) es mengen directament els pugons o la resta de fitòfags (és a dir, aquells insectes que s'alimenten de plantes). La darrera, l'Aphidius, és un paràsit que posa els seus ous dins del pugó i, a mesura que la larva creix, el va matant.

Segons subratlla l'ajuntament, l'objectiu final és el de crear uns espais al municipi que serveixin de llocs de cria per a aquests insectes i on no es facin servir plaguicides. "A partir d'aquests espais, aquests depredadors poden anar escampant-se per la resta del poble, reproduint-se de manera natural i ajudant així a minorar l'ús de fitosanitaris de síntesi", explica el consistori palafrugellenc.

A més d'eliminar les poblacions de pugons i altres plagues, la lluita biològica també té un altre avantatge: acabar amb les molèsties que generen aquests insectes (per exemple, deixar tot el terra del voltant dels arbres enganxifós).