L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha posat fil a l'agulla en el treball encomanat per la conselleria de Salut per desenvolupar un projecte pioner per facilitar llocs de treball amb suport a persones que pateixen un trastorn mental.

L'objectiu és millorar l'ocupació d'aquest col·lectiu en el mercat laboral ordinari, garantint un lloc de feina a l'empresa en condicions d'igualtat i sense discriminació, mitjançant una metodologia pionera d'incorporació a la feina amb suport individualitzat IPS (Individual Placement and Support), que ja s'ha provat amb èxit als Estats Units.

Concretament a Girona, el projecte es posa en marxa com a prova pilot a la comarca del Gironès i Pla de l'Estany i el seu responsable és el cap de Programes de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'IAS, el psicòleg clínic Jordi Cid.

Per al bon desenvolupament de la iniciativa, l'IAS es coordinarà amb tots els actors del territori implicats en la inserció laboral de persones amb malaltia mental com ara la Fundació Privada Drissa, TRESC, el Servei d'Ocupació de Catalunya a Girona, o els diferents serveis municipals d'ocupació, entre d'altres, a més dels professionals assistencials i socials del Centre de Salut Mental d'Adults i el Centre de Rehabilitació Psicosocial (antic Centre de Dia) del Gironès i Pla de l'Estany de l'IAS.

El repte del projecte, que es desenvoluparà en quatre anys, és segons Jordi Cid "la reorganització dels processos actuals en l'atenció a la reinserció laboral, que en el cas de l'IAS afecta un miler de pacients amb trastorn mental". El col·lectiu de persones amb trastorn mental a Catalunya presenta una alta taxa de desocupació (entre el 60% i el 90%).

Treball en equip

El projecte arrenca del conveni signat dijous passat pel conseller de Salut, Boi Ruiz; el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el director general de l'Obra Social La Caixa, Jaume Lanaspa, i el director del Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth (EEUU), Sarah Swanson, amb el suport de la Fundació Avedis Donabedian. Aquest acord s'emmarca en el desplegament del Pla integral per a l'atenció a les persones amb trastorns mentals del Govern de la Generalitat.

El Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth als Estats Units és centre de referència internacional sobre els serveis d'atenció adreçats a les persones amb malaltia mental i és pioner en l'aplicació de la metodologia IPS. Fruit de la seva experiència ha creat una xarxa internacional per promoure la utilització de pràctiques basades en l'evidència. A escala europea col·labora amb països com Holanda i Itàlia i ara es proposa realitzar aquesta prova pilot a Catalunya.

El Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth es compromet a posar a disposició del projecte els seus recursos tècnics, formatius i organitzatius i a finançar el treball de suport metodològic, entrenament i seguiment mitjançant un conveni de col·laboració amb la FAD.

La metodologia IPS és una modalitat d'ocupació que implica la integració de persones amb capacitats diverses i/o especials dificultats en empreses del mercat ordinari, mitjançant la provisió dels suports necessaris i amb una intensitat adequada a la situació en què es troba cada persona i als seus recursos personals, familiars i comunitaris.