La Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG) celebrarà els propers dies, del 14 al 19 de juliol, la seva estada d'estiu a Figueres. La capital de l'Alt Empordà acollirà per primer cop des que es duu a terme aquest curs intensiu per a joves músics durant la temporada d'estiu. Aquests últims anys, el curs havia tingut lloc a Girona però enguany els assajos es duran a terme al Teatre Municipal de Figueres.

La Jove Orquestra és un projecte que va néixer el 2009 arran del conveni de residència que té l'orquestra de Cadaqués amb la ciutat de Girona. En aquesta plataforma hi convergeixen professors que són solistes de l'Orquestra de Cadaquès i joves músics, la majoria d'entre 16 i 20 anys, que abans d'accedir al curs han hagut de passar unes proves. D'aquesta manera, el projecte posa en contatcte músics que s'estan plantejant iniciar els estudis superiors amb alumnes que ja els cursen. Dins del centenar de joves músics que conformen la JOCG, la majoria són provinents principalment de les comarques gironines, tot i que també se'n troba algun de la resta de Catalunya.

Els components d'aquest curs rebran les classes de formació de la mà de diferents professors i del director Jaime Martín. Aquest també s'encarregarà de preparar el concert de cloenda, que s'oferirà el 19 de juliol. L'estada d'estiu es complementarà amb un seguit de recitals musicals diaris a càrrec de la mateixa JOCG, de la Joven Orquesta de la Comunidad de Madrid (Jorcam) i de la Jove Orquestra de Figueres (JOF).

El coordinador artístic de l'Orquestra de Cadaqués, Jaume Lleixà, va explicar ahir durant la roda de premsa de presentació de l'estada d'estiu de la JOCG, que "els joves que participaran enguany al curs intensiu també tindran l'oportunitat de conèixer els components de la Jorcam".

Els recitals musicals

La JOF, dirigida per Jordi Picorelli, actuarà el 14 de juliol a les vuit del vespre. Per la seva banda, la Jorcam encapçalada per Sergio Alapont, ho farà el 16 de juliol a les deu de la nit. Els concerts de les dues formacions es podran veure al Teatre Municipal El Jardí.

Alguns components de la JOCF oferiran dues audicions de cambra, el 17 i el 18 de juliol a les vuit del vespre, a la plaça de l'Església de Figueres. Pel que fa al concert final, també a càrrec de la JOCG, tindrà lloc el 19 de juliol a les deu de la nit al Teatre Municipal El Jardí.

Si l'any passat es va interpretar la Simfonia núm. 5 de Txaikovski i Calidoscopi simfònic, de Montsalvatge (coincidint amb el seu centenari), enguany els joves músics interpretaran l'obra Illes Medes, del gironí Juli Garreta, i la Simfonia número 1 en Re major, Tità, de Gustav Mahler.

Així mateix, Lleixà ha destacat que a part dels concerts que s'oferiran, "es vol establir un vincle amb Figueres", que acollirà aquest curs intensiu estival. Per aquest motiu, els components de la JOCG visitaran el Teatre-Museu Dalí de la ciutat el 18 de juliol i els integrants de la Jorcam ho faran el 16 de juliol.

Les entrades per al concert de la JOCG i per a l'audició de la Jorcam tenen un preu de 10 euros. Si es desitja, es pot adquirir un abonament de 15 euros per assistir a aquestes dues actuacions. La resta de les propostes són gratuïtes.