"Riudaura, Santa Pau i, d'una manera més neutral Tortellà, es van posar al costat de Sant Jaume", ha explicat Ferran Puig (alcalde de Sant Jaume de Llierca per JpSJ-AM). En canvi, la resta de municipis representats al Consell d'Alcaldes del 27 de juny van ratificar la intenció de posar la planta de triatge a can Coma de Baix, una finca situada entre el Fluvià i el Polígon de Politger. "Vaig demanar si algun alcalde la voldria al seu poble -ha recordat Puig-, i cap va alçar la mà". D'aquesta manera va voler provar que molts batlles convergents voten en contra de la seva consciència per tal de seguir les directrius del Consell Comarcal de la Garrotxa. d'àmplia majoria convergent. Per Puig anar en contra de Sant Jaume és no acceptar la proposta de l'Ajuntament de Sant Jaume de posar la planta dins del Polígon. Puig ha acusat el Consell d'Alcaldes d'haver perdut el sentit territorial per ser un ens polititzat.

La ratificació del Consell d'Alcaldes és el pas previ a l'aprovació provisional del Pla Especial Urbanístic per la implantació del centre de triatge a can Coma de Baix. L'aprovació inicial ja va tenir lloc el 8 de març del 2012. Així, a partir de la previsible aprovació de dijous, "el procés passarà als despatxos de la Generalitat, que serà l'ens responsable de l'aprovació definitiva", ha dit Puig. A partir del vistiplau final, Sant Jaume començarà un Contenciós Administratiu contra el Centre de Triatge.

En aquest context, una altra esperança de Sant Jaume és que el Mapa d'Infraestructures de Residus de la Generalitat que es presentarà a l'octubre no inclogui el Centre de Triatge de Can Coma de Baix. Puig ha enumerat la infrautilització del centre de triatge de Vic i la reducció del volum d'escombraries com a raons perquè el Govern estalviï els, segons ell, 34 milions d'euros que costarà el Centre de Triatge de Sant Jaume i es decideixi per una distribució global de les eliminacions i triatges de deixalles.

El mapa d'infraestructures, segons ha valorat, Puig és la possible causa de la "pressa" del Consell Comarcal en acabar la tramitació del Centre de Triatge. "Vam plantejar una espera de 3 a 4 mesos per tal d'esperar la decisió de la Generalitat i ens van dir: "No hi ha temps". Ha previst: "dijous el Consell Comarcal donarà permís a la Junta de Presidència per si cal adquirir la finca de can Coma de Baix a pesar del que després la Generalitat pugui dir" Va precisar: "Aquests terrenys estan valorats en uns 410.000 euros -va opinar-. No es poca cosa".

Va considerar que el preu pot baixar o pot pujar si el Consell té més o menys voluntat de diàleg amb la propietat de la que, segons ell, ha tingut amb Sant Jaume.