Les comarques gironines acolliran aquest estiu uns 47.000 infants i joves que participaran en les prop de 1.100 activitats de lleure que s'organitzaran entre els mesos de juliol i agost. Per tipologies, les més populars són les colònies (348), seguides dels casals (322), les acampades (248) i les rutes (125). A més, al territori gironí hi haurà aquest any un camp de treball més que l'any passat. En total, se'n faran 17, un dels quals és el "Joves Solidaris a la Vall del Llémena", que té lloc durant la primera quinzena de juliol a les instal·lacions de la Fundació Oscobe a Sant Gregori.

Els objectius d'aquesta activitat són formar els joves en el treball del camp, la col·laboració amb altres joves en risc d'exclusió social i apropar-los a la realitat de la pobresa que viuen moltes famílies.

Durant aquests 15 dies, els 24 participants, d'entre 15 i 17 anys, la majoria dels quals són de les comarques de Barcelona i de Lleida, treballen l'hort ecològic de la Fundació Oscobe conjuntament amb joves d'entre 16 i 21 anys que hi són durant la resta de l'any dins del programa "Prepara't", que obre la porta a joves amb dificultats per accedir a la formació i al món laboral. El president de la Fundació Oscobe, Salvador Ferran, va afirmar que és important que "dos joves amb cultures, llengües maternes i creences diferents puguin estar agafant un enciam de l'horta i portar-la a un indret amb necessitats humanes". D'aquesta manera, es pretén combinar la vessant del treball amb la solidària. Els diferents grups cultiven diferents productes i posteriorment els cullen. Ahir, per exemple, tocava arrancar enciams. Posteriorment, una part del producte es destina a l'autoconsum i l'altra la porten els propis joves a entitats solidàries com el Banc dels Aliments. La setmana passada, també van portar productes i van fer una visita a la Sopa de Girona.

La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat ha organitzat aquest any 17 camps de treball a les comarques gironines. A més del de Sant Gregori, n'hi ha nou per a joves catalans, un per catalans i joves de la resta de comunitats autònomes; i sis més per catalans i joves de la resta del món. Respecte el 2012, hi ha un camp de treball més, de l'àmbit arqueològic, que es fa a Cruïlles.

El director general de Joventut, Toni Reig va recordar que aquest és el segon any que la Generalitat organitza els camps de treball, ja que anteriorment es donaven subvencions a les entitats promotores. El pressupost global és d'uns 650.000 euros, una xifra similar a l'any passat. L'usuari ha de pagar entre 90 euros i 185 euros en funció de la modalitat del camp de treball.

D'altra banda, el programa "L'Estiu és teu!" de l'Agència Catalana de Joventut també inclou les estades a vuit albergs de les comarques gironines, en els que s'ha ofert plaça a 2.727 infants i joves. S'ofereixen estades de dues setmanes en les instal·lacions d'aquests albergs del Gironès, Pla de l'Estany, la Garrotxa, el Ripollès i l'Alt Empordà que són de diferents modalitats, com els idiomes, esports, enginy, teatre, veu i cinema.