Encara que hi ha diversos testimonis que confirmen l'existència d'una discussió entre el masover de Vilobí i l'acusat d'assassinar-lo -Sayon Kourouma- un amic d'aquest darrer i l'interrogatori de la seva defensa -Óscar Álvarez Gómez- van servir ahir per corroborar part de la coartada que tenia plantejada el processat per desvincular-se del crim. De moment, el jurat popular encara pot tenir dubtes sobre l'autoria de la mort però per això serà determinant escoltar la declaració dels pèrits i metges forenses.

Totes les persones que ahir van passar per la sala de jurats de l'Audiència de Girona coincidien a afirmar que la víctima -Josep Sais Salichs- no estava enemistada amb ningú ni se li reconeixien problemes de cap tipus al poble, entre altres coses perquè tothom el descrivia com una persona reservada i discreta, començant per la seva mare, qui va recordar com el mateix dia dels fets -6 de setembre de 2011- havia vist el seu fill per última vegada a l'hora de dinar. Havien quedat que també vindria a sopar i dormir per acompanyar-la l'endemà a l'hospital, però ja no el va localitzar.

Els veïns del masover de ca l'Artau van relatar com aquella nit havien sentit crits. Se'ls va passar pel cap trucar a la policia però van descartar-ho en pensar que Josep Sais estava renyant els gossos que tenia. I és que la cridòria va ser molt breu, poc més d'un minut, i no va ser fins a quarts d'onze que el processat va apropar-se a casa dels veïns reclamant ajuda.

La víctima feia estona que era morta. La primera persona que el va veure després de Kourouma assegura que el va tocar per mesurar-li les constants vitals i, a banda que el va trobar rígid i blanc, no es va tacar de sang malgrat aquesta cobria gran part del rostre del masover, a qui van colpejar al cap repetidament amb una clau utilitzada per canviar rodes de cotxe.

Aquella mateixa tarda alguns veïns del poble havien sentit com el masover els explicava que "el negre s'ha ben cabrejat" perquè no havien pogut fer el canvi de nom d'un vehicle que li havia promès perquè aquest estava donat de baixa i ell es trobava en situació irregular.

La cobertura

Part de la coartada del processat va quedar corroborada ahir després que el seu amic reconegués que aquell dia li havia deixat 300 euros per comprar el cotxe i formalitzar el canvi de nom i li havia facilitat el seu NIE perquè el pogués adquirir. Va indicar que Kourouma no tenia pressa per quedar-se amb el cotxe. A més, el fet que no recordés la manera com anava vestit l'acusat va impedir descartar que aquest hagués mentit quan va declarar que duia una altra roba diferent de la que indicava el fiscal Enrique Barata.

La treballadora de la benzinera de la població també va acreditar que Kourouma havia anat aquell vespre a recarregar el mòbil i comprar unes galetes i un refresc -el tiquet del telèfon marcava l'hora exacta-. A més, l'advocat defensor també va posar de manifest amb el seu interrogatori que es podria haver aconseguit el tiquet de caixa on figurava l'hora de la compra de les galetes i el refresc però que ningú se'n va preocupar. Tanmateix, el seu client deia la veritat quan indicava que havia anat a l'estació de servei a comprar. El que va fer després ja ningú ho va veure però està acusat d'assassinat i s'enfronta a 25 anys de presó.