El PSC va denunciar ahir que les retallades al sistema sanitari de les comarques gironines han provocat una reducció de 181 treballadors de la plantilla del Trueta en els últims dos anys. Segons dades del comitè d'empresa de l'hospital, això ha significat una disminució del 10,6% del personal.

El PSC veu "concloents" les dades aportades pel comitè d'empresa, i considera que "certifiquen que la retallada real dels recursos de la sanitat pública al Trueta no s'ajusten a les dades que va donar la direcció de l'hospital, la setmana passada, en resposta l càlcul de la diputada socialista Marina Geli, que situava la retallada en el 20%".

La direcció del Trueta només va admetre una reducció del 12% sense comptar-hi les dades d'enguany. "A Girona, que ja té un pressupost molt ajustat, l'afectació de les retallades té una afectació doble per les retallades lineals", va lamentar Geli.

Per contra fonts de l'hospital Trueta van rebatre les dades dels sindicats i del PSC al considerar que la frase "s'han acomiadat 181 persones al Trueta en dos anys" és falsa. En aquest sentit, el centre va respondre que "el que hi ha hagut és una reducció de la plantilla motivat per diverses raons, com ara el traspàs de professionals de l'ICS a l'ICO l'any 2012, és a dir, treballadors que van passar a formar part d'una altra empresa malgrat que el seu entorn de treball sigui l'Hospital Trueta; la reducció de les necessitats de contractacions temporals per les modificacions de la normativa laboral o la jubilació de professionals".

A més, l'hospital va destacar que en els darrers dos anys s'ha incrementat la plantilla de personal fix del centre, passant de 970 persones el 2010 a 1.008 el 2012, gràcies a la resolució de convocatòries oficials de places.

Fonts del centre van reiterar que "en cap cas la reducció pressupostària dels darrers anys ha estat del 20% tal i com s'afirma, sinó que aquesta ha estat del 12,9%, una xifra en la línia del que s'ha registrat a tot el sector sanitari. En concret, s'ha passat d'un pressupost de 143.043.349 euros el 2010, a 124.565.462 el 2012". Així mateix, van recordar que la satisfacció dels usuaris és molt elevada gràcies a la feina que desenvolupen els professionals: en l'últim any va ser de 8,55 sobre 10 i a la pregunta de si continuarien venint al centre sanitari, el 95 per cent dels casos va respondre afirmativament.

Geli va declarar que "hem de reclamar la total transparència del pressupost del Departament de Salut pel 2013, que encara no està presentat al Parlament. I això vol dir que enguany es produiran noves retallades per part de CiU de les quals ERC serà còmplice pel suport que li dóna".