L'Ajuntament de Forallac ha tret a exposició pública novament el projecte per a la instal·lació d'una planta de residus al municipi; una polèmica iniciativa que compta amb l'oposició frontal del col·lectiu SOS Empordanet. El projecte és promogut per Servitransfer SL i torna a sortir a exposició pública perquè ha sofert alguns canvis seguint les aportacions que han fet els diferents departaments de la Generalitat, ha explicat l'alcalde Josep Sala. El projecte repeteix aquest procés després que la Comissió d'Urbanisme de Girona suspengués la tramitació fa poc més de dos mesos. En principi, segons ha explicat el batlle, el tema de la incineradora ja està aparcat i, de fet, es va descartar fa un any i mig. Aquest projecte el promovia l'empresa Biogàs de la Ribera. Tot i això, hi havia documentació entregada a la Generalitat que es va arxivar el passat 6 de febrer per manca de més informació.

Segons va informar la Comissió d'Urbanisme quan va suspendre l'expedient, es va prendre aquesta decisió perquè mancaven informes com el de Cultura o la resolució de la ponència ambiental. Així, van retornar l'expedient perquè reiniciés el procés administratiu amb una nova exposició pública, que comença avui i que té un termini d'un mes.

L'alcalde ha explicat que el que surt a exposició pública és l'expedient inicial, el projecte del qual ha patit alguns canvis seguint les indicacions que han fet des de la Generalitat. En aquest sentit, Josep Sala ha indicat que el projecte rebaixa una mica l'alçada de la planta (que inicialment es comptava en vuit metres) i que hi ha alguns canvis en la configuració dels volums del que ha de ser la futura infraestructura.

100.000 tones

Josep Sala també ha concretat que, després de tot el procés de tramitació urbanística que l'Ajuntament engega, és la Generalitat l'organisme que atorga el permís d'activitat, és a dir, que en permet l'obertura. El projecte inicial contemplava processar fins a 100.000 tones anuals de residus, si bé el batlle va manifestar que difícilment podia arribar a aquesta xifra.

L'oposició que hi ha a la planta va arribar al Parlament català, que va aprovar una resolució per aturar-la i obrir un debat al territori i, recentment, ha sigut motiu de pregunta a la Comissió Europea.