Un dels portaveus de la plataforma Prou Camions N-II de Bàscara, Andreu Molina, va declarar ahir al matí als jutjats de Figueres després que dos Mossos d'Esquadra el denunciessin per desobediència a l'autoritat durant una protesta el 25 de febrer passat on reclamaven la prohibició dels vehicles pesants per la via.

El denunciat, Andreu Molina, va declarar juntament amb quatre testimonis més i va negar que es resistís a identificar-se, tal com apuntaven els dos agents denunciants. Durant el judici, es van visionar les imatges gravades amb el mòbil per una de les manifestants on es podia veure la tensió del moment, una prova que Molina va confiar que servirà per demostrar que "no va faltar al respecte" ni es va "sobrepassar". "No penso acceptar que se m'acusi d'una cosa que no he fet", assenyalava amb contundència Molina, imputat per una falta de desobediència a l'autoritat.

El judici va durar una hora i mitja i es van exposar les dues parts implicades. Per una banda, els dos agents denunciants van explicar la seva versió dels fets, en què van mantenir que Molina es va negar a identificar-se quan se li va demanar la documentació i que, a més, va faltar a l'autoritat. També van dir que els va insultar però que no ho van incloure a la denúncia.

L'altra versió dels fets, defensada per Andreu Molina i quatre testimonis més, assenyalava que no hi va haver cap mena de resistència i que tampoc es va faltar al respecte als agents. De fet, van presentar com a prova unes imatges gravades per una manifestant amb el seu mòbil on es podia veure la tensió del moment entre la policia i l'imputat. "Espero que la lògica s'imposi perquè al document gràfic presentat es veu que no hi ha una actitud agressiva i com repetidament un sergent em va empenyent", va explicar Molina. També va afegir haver-se quedat sorprès en veure que la jutgessa no considerava rellevants aquelles empentes perquè l'agent que el va tocar no és el mateix que el que va presentar la denúncia.

Durant la declaració dels Mossos d'Esquadra, Molina va reconèixer haver-se sentit "angoixat" després de sentir que "els agents faltaven a la veritat reiteradament", però que es va tranquil·litzar un cop va haver exposat els fets. A banda d'aquest fet, també va afegir que és una "contradicció" que els agents al·leguin que els va posar traves a la seva feina i que després assegurin que van poder fer la identificació de les persones sense problemes. Segons el seu advocat, Josep Maria Prat Figueras, "aquesta insistència dels mossos d'identificar una persona que ja coneixien sobradament és el que més ens ha sobtat", i va recalcar que no només va donar verbalment el seu DNI sinó que, posteriorment, el va entregar als agents perquè no el duia a sobre.

Molina va explicar haver passat de la "sorpresa" quan va rebre la notificació del Jutjat d'Instrucció número 5 de Figueres fa uns dies, a la "indignació". Va considerar que des de la plataforma s'ha treballat precisament per evitar cap enfrontament i exposar, així, les seves demandes des de la via pacífica i del diàleg.

Per donar una altra volta al cas, els sindicats dels Mossos d'Esquadra van premiar la plataforma Prou Camions N-II com a exemple de civisme durant els 80 dies que va durar la protesta. "És surrealista que ara em jutgin per això", va afegir Molina sorprès.

Andreu Molina va rebre el suport d'una vintena de persones de la plataforma que el van acompanyar als jutjats amb cartells on es podia llegir "L'Andreu som tots, volem justícia!". La meitat, però, es van haver de quedar fora i no van poder presenciar el judici ràpid que es va fer. Per altra banda, l'advocat dels demandants va sol·licitar una multa de 360 euros per una falta de desobediència. Així doncs, el cas ha quedat vist per sentència.

El dia dels fets denunciats

Els fets denunciats van passar el 25 de febrer passat, cap a tres quarts de vuit del vespre durant una protesta a Bàscara al pas de vianants. Els Mossos d'Esquadra, acompanyats d'agents de la brigada antidisturbis, van demanar la identificació dels participants i, segons els testimonis, van apartar l'Andreu Molina amb "crits i empentes". Des de la plataforma, consideren que va ser un moment de tensió perquè el dia abans s'havia bolcat un cotxe abandonat a la via durant la protesta i que la presència dels antidisturbis era una estratègia per "atemorir-los".

Confien que aquest judici no es converteixi en "l'única taca negra" que hi ha hagut durant tots els dies que va durar la protesta i esperen que la justícia absolgui Molina. A banda de l'Ajuntament de Bàscara, el portaveu també va rebre el suport de la CUP.