La justícia ha obligat la Fundació Salut Empordà a abonar la paga extra de Nadal del 2012 als 800 empleats que hi treballen. El jutjat del social número 1 de Figueres conclou en una sentència que la decisió d'eliminar la paga doble per part de l'entitat que gestiona l'hospital de Figueres i el CAP de l'Escala "no s'ajusta a dret", principalment perquè considera que la Fundació és un ens privat i, per tant, no pot aplicar les retallades al sector públic que va decretar l'Estat. La sentència dóna la raó a la demanda que els sindicats van fer contra la retirada de la paga extra, tot i que la Fundació Salut Empordà la pot recórrer.

El 27 de setembre de l'any passat, la direcció de la Fundació Salut Empordà va comunicar al comitè d'empresa la decisió de suprimir la paga extraordinària de Nadal. La direcció argumentava que estava obligada a fer-ho en compliment de la mesura adoptada per l'Estat que afectava tots els funcionaris. El reial decret del govern de Mariano Rajoy eliminava la paga extra per necessitats d'estalvi.

L'empresa, a més, va argumentar que els diners destinats a aquesta paga permetrien compensar "l'apujada de l'IVA, la pèrdua de bonificacions de la Seguretat Social, les desviacions d'ingressos i altres desajustos en el pressupost de la Fundació". La mesura afectava uns 800 treballadors dividits entre la plantilla de l'Hospital de Figueres, el sociosanitari Bernat Jaume i l'ABS de l'Escala, formada pel CAP d'aquest municipi i 7 ?con?sultoris locals de l'Alt i Baix Empordà.

Els sindicats van recórrer a la via judicial i van presentar una demanda per conflicte col·lectiu. La van signar CCOO, UGT, el Sindicat de Metges, SATSE, USOC, CATAC-CTS i CSI-F que consideraven que la Fundació Salut Empordà no podia aplicar aquesta mesura perquè no és una entitat pública. Ara, el Jutjat Social número 1 de Figueres els hi ha donat la raó. La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Elena Mercado, conclou que la Fundació Salut Empordà "no és una fundació del sector públic" perquè no compleix amb cap dels requisits legals per ser-ho.

Falta d'empara legal

La sentència dels jutjats de Figueres analitza tots els supòsits en què una entitat com la Fundació Salut Empordà podria pertànyer al sector públic. L'entitat no es pot emparar en cap dels tres requisits que preveu la llei. Ni per origen, perquè no la va fundar cap organisme públic sinó que va néixer gràcies a la donació d'un matrimoni figuerenc al segle XIV.

Ni per constitució del Patronat perquè no tenia majoria de representants públics fins que van modificar els estatuts el mateix setembre del 2012. "En realitat aquesta modificació en la composició del Patronat (sense una necessitat urgent i raonable) és fruit d'una maniobra intencionada per presentar l'hospital de Figueres com una fundació controlada pel sector públic, com un mitjà d'avalar les mesures de retallada salarial als treballadors", recull la sentència.

Ni tampoc per pressupost perquè tot i que més del 90% dels ingressos de la Fundació provinguin del Servei Català de Salut, la llei no preveu que això sigui per si sol circumstància que acrediti que es tracta d'una entitat del sector públic.

De fet, la sentència arriba a considerar lògic que la majoria dels ingressos provinguin de la Generalitat perquè la Fundació Salut Empordà és una organització sense ànim de lucre que es dedica a gestionar centres sanitaris. Aquest fet crea un precedent per altres hospitals i centres que es troben en una situació similar.