El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul per un defecte de forma l'acord del Govern de 2011 que va introduir el criteri que, en cas d'empat en punts, si els pares o germans d'un alumne havien estudiat en el mateix centre tindrien preferència per aconseguir plaça.

La sentència encara que reconeix aquest defecte formal i anul·la l'acord, desestima que s'hagin de "refer les adjudicacions de places realitzades en el seu moment", com sol·licitava la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (Fapac). Tot i això, aquesta organització assegura que la sentència obre la porta que les famílies que se senting perjudicades puguin presentar reclamacions.

El tribunal contenciós administratiu del TSJC, que reconeix la legitimitat de la Fapac -entitat presidida per Àlex Castillo- per presentar el recurs perquè defensa els interessos dels pares dels escolars, entén que "un acord de govern no té naturalesa pròpiament reglamentària o, en tot cas, té un rang inferior a un decret", així que considera que l'acord "no pot alterar el contingut del decret" en el qual estaven ja establerts els criteris d'inscripció escolar.

Es manté l'assignació de places

Des del Departament d'Ensenyament van explicar que la Generalitat ja va modificar aquesta anomalia formal en el curs 2012-2013 amb un decret que recull, igualment, els criteris de concedir més punts als alumnes, els pares o germans dels quals haguessin estat escolaritzats en el mateix centre. Després de fer-se pública la sentència, Ensenyament va destacar que el TSJC ha desestimat la petició de la Fapac de refer les adjudicacions de places del curs 2011-2012, obviant que la sentència declara nul la introducció del criteri de desempat en la preinscripció mitjançant un acord de govern; la Conselleria va remarcar que, el 2012, la Generalitat va aprovar un decret recollint el mateix criteri i substituint l'acord.

En la sentència, el tribunal rebutja la petició de la Fapac que es refacin les adjudicacions de places del curs 2011-2012 i ho fa aplicant el principi que es "manté l'eficàcia dels actes administratius ferms dictats abans de l'anul·lació de l'acord que aquí s'impugna".

El tribunal no entra en el fons de l'altra al·legació que va presentar la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya, que considera que "l'atorgament d'una determinada puntuació pel fet d'haver tingut els pares o els germans escolaritzats al centre docent té un caràcter discriminatori, ja que només beneficia els alumnes autòctons".

Oberta la porta a reclamar

La Fapac ha fet una interpretació diferent de la sentència i ha assegurat, mitjançant un comunicat, que la sentència judicial obre la possibilitat que les famílies que van resultar perjudicades per l'aplicació dels 5 punts en cas d'empat puguin reclamar la revisió del barem per aconseguir la plaça que van perdre.

El 2012, Ensenyament va dictar el Decret 10/2012, de 31 de gener, de modificació del Decret 765/2007, de 27 de març, on segueix recollint els nous criteris establerts i que està en vigor també per al pròxim curs.