La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat tramitar una comissió rogatòria a Andorra per descobrir si el diputat de CiU i exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo té comptes bancaris en aquest país. Segons van informar ahir fonts judicials, la sala del TSJC ha estimat el recurs que va presentar la Fiscalia després que la magistrada que investiga la presumpta vinculació de Crespo amb la màfia russa rebutgés la seva petició d'indagar en les entitats bancàries andorranes.

Amb aquesta comissió rogatòria, el ministeri públic pretén descobrir si Xavier Crespo, que està imputat per un delicte de suborn, va poder ocultar diners en bancs andorrans obtinguts gràcies a la seva presumpta vinculació amb una xarxa de màfia russa dedicada al blanqueig de diners a la Costa Brava, liderada per Andrei Petrov. Els investigadors sospiten que Crespo i la seva família van rebre regals del suposat líder de la xarxa de blanqueig a canvi d'afavorir presumptament els seus negocis urbanístics a Lloret.

Al costat d'aquesta diligència, l'alt tribunal ha acceptat també la proposta de la Fiscalia Anticorrupció que s'uneixin a la causa oberta contra Crespo els informes de l'Agència Tributària que apunten a una sortida de sumes de diners de la família del diputat amb destinació a les illes Caiman l'any 2002. De fet, el fiscal Fernando Bermejo ja va preguntar a Xavier Crespo, en el seu interrogatori com a imputat davant el TSJC del passat mes març, per aquesta operació de valors representatius d'emprèstits amb destinació a les illes Caiman, però el diputat va negar de forma contundent qualsevol moviment de diners a aquest paradís fiscal.

L'acord del TSJC ordena també incorporar al sumari les dades de què disposa l'Agència Tributària sobre Josep Valls, extinent d'alcalde de Lloret de Mar i que també està imputat en la causa, atès que els investigadors creuen que va ser qui va rellevar Crespo en les negociacions amb el rus una vegada el diputat va abandonar l'alcaldia.

També la magistrada instructora, Maria Eugenia Alegret, ha citat a declarar per al pròxim 24 de juliol Andrei Petrov, a la presó preventiva per ordre de l'Audiència Nacional i que va ser el que va provocar la imputació de Crespo al declarar que havia fet regals a l'exalcalde de Lloret i que li havia pagat dos viatges a Rússia.

No obstant això, fa uns dies Petrov va enviar una carta manuscrita des de la presó a la magistrada del TSJC que investiga el cas per retractar-se de les seves acusacions i precisar que va incriminar Crespo en l'interrogatori després de la seva detenció, a causa de les pressions de la Guàrdia Civil.

En la seva carta, el presumpte mafiós rus matisa que, si bé va comprar un rellotge amb la intenció de regalar-lo a Crespo, finalment va acabar entregant-lo al seu pare en comptes de donar-lo a l'exalcalde de Lloret perquè li van aconsellar que no fes regals a un polític.

En el seu escrit al jutjat, Andrei Petrov aclareix també que els viatges a Rússia que va pagar a Crespo els va organitzar per ordre de l'empresa russa per a la qual ell treballava per donar conèixer a l'exalcalde el funcionament d'aquesta i d'altres companyies del país, argument que coincideix amb el que manté el mateix diputat de CiU.