L'estany de Banyoles, els estanys de Sils, la plana de la comarca de la Selva i el Baix Ter són escenaris d'un projecte educatiu i de sensibilització per a la conservació dels espais humits on habita la tortuga d'estany a Catalunya. Entre les entitats naturalistes que hi participen hi ha l'associació de defensa del patrimoni Natural del Pla de l'Estany Limnos; a més, també hi col·laboren organismes com el Consorci de l'Estany.

Per dur a terme aquest projecte proteccionista, diverses organitzacions del país han format una xarxa de treball que té com a objectiu conscienciar la població sobre el paper de les zones humides com a reserva de la biodiversitat. Per fer-ho, s'ha escollit la totuga d'estany com a espècie bandera.

El projecte "Educació i sensibilització per a la conservació dels espais humits amb presència de tortuga d'estany (Emys orbicularis) a Catalunya" s'ha inclòs en una línia de subvencions del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, per a iniciatives ideades per descobrir a la ciutadania la distribució de l'espècie, les amenaces i la gestió que se'n fa. Dintre d'aquest programa, estan previstes actuacions com la creació d'un espai web divulgatiu i una plataforma de material digital, l'elaboració de continguts educatius virtuals disponibles on-line, animacions digitals en 3D sobre la tortuga d'estany, accions de sensibilització i educació ambiental per ensenyament formal, no formal i el públic general i accions de voluntariat adreçades a la població.