El turisme d'Egipte no està de sort. Si els darrers anys s'ha vist afectat per la Primavera Àrab, ara ho fa pel recent cop d'Estat militar després de jornades massives de protestes contra el seu president, Mohamed Morsi. Egipte viu una situació de crisi política i social en què les concentracions han deixat almenys 80 morts i més de 1.300 ferits, segons informa l'Oficina de Drets Humans de les Nacions Unides.

A causa d'aquesta situació de crisi i inseguretat, moltes de les persones que havien reservat hotels o vols amb destinació al país egipci, han cancel·lat les seves reserves i estan escollint altres destins alternatius. No es preveu una gran caiguda del flux de visitants com la registrada al 2011, a conseqüència de la revolució que va forçar la sortida de Hosni Mubarak del poder. L'actual forma de Govern és la dictadura militar sota un Govern provisional civil, format després del cop d'estat del 3 de juliol de 2013 que va derrocar el govern del president democràtic Mohamed Morsi. Aquesta inestabilitat política que viu el país del Nil fa que molts turistes es replantegin el seu destí.

A més, el Ministeri d'Assumptes Exteriors que dirigeix José Manuel Garcia Margallo recomana als ciutadans espanyols que no viatgin a Egipte davant la violència que s'hi produeix. Aquest ministeri és l'òrgan encarregat de publicar a la seva pàgina web oficial l'indicador de zona perillosa. Aquest fet justificaria les cancel·lacions de les reserves de viatges programades i el retorn dels diners ja pagats. El fet que el Govern hagi recomanat no viatjar a Egipte, obliga les agències de viatges a no recomanar aquest destí per no poder garantir la seguretat als seus clients.

La majoria de turistes que es trobava en el moment crític polític del país, ja han tornat a les seves cases. En canvi, encara no s'ha dut a terme un pla d'evacuació per als més de 800 espanyols que resideixen en aquest estat africà. Des del Govern Espanyol se'ls recomana respectar el toc de queda de les quatre de la tarda a les vuit del matí, mantenir-se allunyat de les concentracions i manifestacions i sobretot extremar la precaució.

El president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francesc Carnerero alerta que "la situació a curt termini no és la més idònia per viatjar". Informa també que els consten força anul·lacions de vols i reserves però que encara és aviat per fer-ne un balanç i donar xifres exactes. També comenta que, tot i la situa?ció que s'hi viu, hi ha gent que continua volent anar a Egipte. En aquests casos, s'avisa el client de què es pot es trobar al país, i se li entrega un document que ha de signar assegurant que valida que ha estat prèviament informat. "Nosaltres no podem evitar que hi vagi", afirma Carnerero.

En el cas que el turista decideixi anul·lar la seva reserva, tot i que és amb poc temps de marge, "s'entén que la situació no és l'adequada i les agències o companyies haurien de retornar tots els diners", explica Francesc Carnerero. Al client, després, li toca canviar de destinació per a les seves vacances.

Marti Sabrià, gerent de Costa Brava Centre Hotels, diu que a les comarques gironines no s'ha notat cap increment de reserves que es pugui justificar per la situació a Egipte. Al·lega que "aquí vénen els francesos i russos" i que a aquella persona que li interessava el turisme d'Egipte "se sol desplaçar a les Illes Canàries". Des del sector de les agències s'està vivint amb preocupació el conflicte d'Egipte ja que és un país amb molta riquesa cultural i una gran atracció turística.

Carnerero afegeix que "és probable que Egipte no noti gaire aquest descens de turistes", perquè el principal mercat emissor és el britànic i l'alemany, i aquest sol viatjar a partir de l'octubre o vacances de Nadal. I quan ells hi viatgin, potser la situació política i social ha millorat", conclou. El que creu que és més indicat és esperar a veure com evoluciona tot aquest conflicte.