Durant dues setmanes, 24 joves d'arreu de Catalunya han renunciat a la platja i a la piscina característiques de les vacances d'estiu i les han canviat per la Vall de Sant Daniel de Girona. Aquests dies, nois i noies d'entre 16 i 17 anys han participat en la rehabilitació de la bassa de Can Garcia i han impulsat un projecte de millora de l'entorn de la Font Martina. Tots ells ho han fet en el marc del camp de treball "Construcció de nous hàbitats per a fauna a la Vall de Sant Daniel", promogut per la Direcció General de Joventut i gestionat per l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG).

El projecte de millora de l'entorn d'aquests dos punts busca augmentar-ne la biodiversitat i fer-los més accessibles i atractius als visitants. Enric Cortiñas, membre de l'ANG, apunta que es van escollir aquests dos espais per diversos motius: "A la zona de la Font Martina hi havia un pou i hem volgut recuperar aquest monument abandonat i aprofitar per netejar la zona i aplanar el camí per arribar-hi". D'altra banda, la rehabilitació de la bassa de Can Garcia busca aconseguir potenciar la fauna d'aquest espai. A partir del setembre, des de l'ANG continuaran amb les tasques empreses durant aquests quinze dies.

Amb aquest camp de treball, els organitzadors volen "acostar els joves als espais naturals i fer-los participar en la conservació del territori", segons apunten des de l'ANG. Tanmateix, darrere d'aquest objectiu concret n'hi ha d'altres d'igual d'importants: "La sostenibilitat, el respecte per l'entorn i pels companys i la cooperació són els valors que s'han volgut transmetre als participants al llarg d'aquesta convivència".

Un model en expansió

Actualment, els camps de treball són una opció que milers de joves tenen en compte a l'hora de plantejar-se com ocupar el temps lliure de l'estiu. Aquestes activitats, impulsades tant des de la Generalitat com des d'entitats diverses, se sustenta sobre tres pilars fonamentals: la conscienciació, el treball en equip i la solidaritat.

Així doncs, gràcies a aquesta dimensió eminentment solidària, els camps de treball s'han anat perfilant com una opció que va més enllà del que s'ofereix als tradicionals casals i colònies d'estiu.