L'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Figueres està treballant en un projecte de "monitorització" de tots els esdeveniments i festivals que es facin a la ciutat amb l'objectiu d'obtenir dades fiables sobre l'assistència i la repercussió en altres negocis i espais de la ciutat. La idea és poder avaluar "amb dades reals" l'impacte econòmic que aquests tenen per a la ciutat i així poder decidir si s'han de canviar, mantenir o ampliar. S'està treballant amb la eines que han de servir per dur a terme l'actuació però es planteja, entre altres coses, la utilització de càmeres per comptar les persones o bé enquestes. La intenció és poder posar en pràctica el sistema durant la propera edició del Festival del Circ.

"En l'actual context social i econòmic, resulta de vital importància poder conèixer amb el màxim de precisió possible quin és el resultat dels diferents esdeveniments que es desenvolupen", assegura el regidor d'Hisenda i director de l'àrea de Promoció, Manel Toro. L'edil diu, també, que aquests sistemes s'utilitzen de forma habitual però puntual en alguns esdeveniments de gran magnitud però que la idea és que a Figueres es faci de forma sistemàtica. L'objectiu és que es pugui arribar a fer un seguiment dels diferents actes celebrats i veure'n els impactes directes i indirectes. Es tractaria d'una eina per a la presa de decisions però també per a la optimització dels recursos públics.

"Pot donar-se el cas que facis un esdeveniment que no cobreixi les despeses invertides però, en canvi, tingui un interès de tipus social o repercuteixi en d'altres aspectes a la ciutat i això és el que volem determinar", insisteix Toro. Explica que han contactat amb empreses que es dediquen a fer aquest tipus de seguiments i estan treballant en la creació dels "instruments tècnics" i "els models estadístics" que els permetin obtenir les dades. "Una de les opcions és posar càmeres en algun punt -sempre treballant amb la privacitat de dades- que pertin comptar caps", afegeix el regidor. Però no només això. La intenció és obtenir també xifres més concretes sobre la utilització de serveis per part de la gent. "És a dir si han fet compres, si han utilitzat espais de restauració o hotelers".

L'àrea està treballant en la idea i de cares al setembre i octubre es crearan els sistemes de monitorització. L'objectiu és poder-ho aplicar en la propera edició del Festiva del Circ, que habitualment se celebra el mes de febrer.