Crear un mapa que destaqui els diferents punts on s'ha detectat la presència de mosquits tigres per tal de seguir-ne i estudiar-ne la dispersió. Aquesta és la finalitat d'una aplicació per mòbils que va néixer d'una iniciativa promoguda a 200 centres escolars gironins i que ara s'ha obert a la participació ciutadana. El funcionament bàsic és que cada persona registrada pugui introduir informació si detecta la presència de mosquits tigre en un punt concret. A través de la pàgina web de l'aplicació (www.atrapaeltigre.com) ja es poden veure el primer resultats en un mapa, en el que la majoria de marcadors es troben a les comarques gironines, on s'ha desenvolupat el projecte.

A través d'aquest mapa, el CSIC pot començar a estudiar la dispersió d'aquesta espècie. Els marcadors, que es diferencien per tres categories (vermell, taronja i groc) en funció de si la troballa és poc o molt dubtosa, permeten veure també qui ha introduït les dades. En alguns casos, són escoles, tot i que també n'hi de creats per especialistes o altres ciutadans. La zona de la Costa Brava centre i sud és la que, de moment, concentra una quantitat més alta de marcadors.

L'aplicació, anomenada Tigatrapp, ajuda en forma de preguntes clau, fotografies i gràfics per identificar correctament el mosquit tigre, i recull les dades a través de dos jocs. D'una banda, hi ha les Tigres troballes, que són les identificacions dels mosquits que recullen i comparteixen els participants, amb informació sobre les característiques del mosquit i el lloc on l'han vist. D'altra banda, hi ha els Tigre viatges, que són trajectes que es fan amb cotxe de manera habitual i que els participants comparteixen amb els científics. El motiu per voler recopilar aquesta informació és que es creu que una de les maneres que té el mosquit per traslladar-se és amagant-se als cotxes, atret pel diòxid de carboni, les altes temperatures i els racons foscos de l'interior.

Els investigadors del CSIC, Frederic Bartumeus i Aitana Oltra, explicaven que "quan un participant fa un viatge, clica el botó del Tigre viatge i aleshores apareix en l'aplicació un mapa que el va seguint. Quan arriba a destí, l'usuari ha de prémer l'stop. D'aquesta forma el desplaçament queda registrat. En aquest cas no és necessari haver detectat un mosquit tigre perquè l'objectiu és tenir dades de mobilitat humana en cotxe durant l'estiu, per poder comparar-les després amb la dispersió del mosquit". "Així podrem saber si el mosquit tigre envaeix noves zones gràcies a l'ajuda del transport en cotxe", concloïen.

Tant el projecte com l'aplicació van ser creats inicialment per a que els estudiants de primària de més de 200 escoles de la província de Girona que van assistir al taller educatiu del mosquit tigre del Servei del Control de Mosquits, puguin participar, amb les seves famílies, en el seguiment d'aquest mosquit a través de la telefonia mòbil intel·ligent. Ara, però, la participació està oberta a altres ciutadans. Per fer-ho, cal enviar un correu a info@atrapaeltigre.com, des del qual es facilitarà una contrasenya i les instruccions de descàrrega de l'aplicació.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic. Aquest mosquit habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals i és molt molest per les seves agressives picades. Com que principalment viu en llocs privats, com ara cases, jardins o balcons, és molt complicat fer-ne un seguiment i control per part de l'administració pública. És per això que ha nascut l'aplicació perquè la tasca pugui ser compartida per la ciutadania.