Les obres de millora del carrer Mirador al costat dels jutjats d'Olot han deixat al descobert un mur de la muralla carlina. Amb aquest nom es coneix el mur que encerclava l'Olot del segle XIX i que es va fer per protegir la ciutat dels carlins, els quals van assetjar i bloquejar Olot temporades llargues. Al 1836, el setge carlista d'Olot va fracassar i les Corts van donar a la vila el títol de Molt Lleial. Al 1872 van tornar a voltar-la sense resultats i al 1874 hi van tornar. En aquesta ocasió van tenir més èxit i van tenir-ne el domini quasi un any. Al 1875, van haver de sortir, però encara la van mantenir bloquejada uns mesos. La muralla carlina va ser enderrocada a la dècada dels 80 del segle XIX per donar llibertat a l'expansió del nucli urbà i perquè ja no havia de servir per protegir la ciutat.

Era una muralla del segle XIX pensada només per mantenir els atacants a distància amb trets de fusell. Estava complementada per la torre de Montolivet i les fortificacions de Sant Francesc. Això no obstant, estava molt lluny de la grandesa de les muralles medievals que també van existir a Olot i van ser ensorrades pels terratrèmols del segle XV. El del segle XIX, era un encintat d'uns 3 metres d'alçada i d'uns 50 centimentres d'amplada. Això sí, envoltava tot el nucli urbà de l'Olot de l'època i encara es pot veure en gravats d'aquell temps.

L'existència del tram de muralla es va detectar abans del començament de les obres. La catalogació per per part del Servei de Monuments de la Diputació va retardar l'inici de la millora del carrer. Un cop van ser fets els tràmits de l'administració històrica, el 16 de gener va tenir lloc un accident que va afectar el pont de la Ceràmica. La reparació del pont, efecutuada al maig, va suposar la creació d'un itinerari que va retardar l'inici de les obres del carrer. Ara, arranjat el pont, la urbanització avança sense impediments.

La previsió és que el mur sigui arrancat arran de terra i traslladat a un centre museístic o a un indret on podrà ser exhibit. Hi ha d'altres petits trams de la muralla que s'han conservat en forma de monumen decoratiu de petits espais verds. Fa poc, també es van recuperar els elements decoratius d'una porta de la muralla que es conservaven al mur d'una casa situada a l'actual Ronda de Sant Bernat.