El servei de recollida porta a porta ha tingut com a conseqüència que Celrà hagi augmentat més d'un 60% el material que es recicla, però també que es trobin menys elements impropis en les diferents recollides selectives que es fan. Segons la darrera caracterització de la fracció orgànica que va realitzar l'Agència de Residus de Catalunya el passat mes de maig, el 98,85% del que es va recollir corresponia a restes orgàniques, mentre que l'1,15% restant eren elements que no s'haurien d'haver llançat dins d'aquestes bosses. Aquest percentatge suposa una reducció important respecte les xifres anteriors, en les que els impropis sempre suposaven entre un 5 i un 10% del que es recollia.

Les dades que s'han anat recopilant des de l'any 2006 demostren que la qualitat de recollida en l'orgànica assolida durant els dos primers mesos de porta a porta no s'havia aconseguit mai. Per fer una comparativa, a l'any 2011 es van recollir un total de 217,11 tones de matèria orgànica. D'aquestes, 22,15 tones eren impropis, mentre que les 194,96 restants eren tones d'orgànica neta. Això suposa que la quantitat d'impureses en la recollida es trobava llavors en un 10,4%.

Arran de la posada en marxa del servei porta a porta el passat mes d'abril, aquest percentatge s'ha reduït dràsticament. Segons les dades de l'Agència de Residus de Catalunya, en dos mesos es van recollir 91,2 tones de matèria orgànica, de les quals 1,05 eren elements impropis, i les 90,15 restants eren tones d'orgànica neta. D'aquesta manera, a més de reduir la quantitat d'impureses en la recollida, també s'ha incrementat proporcionalment el nombre de tones, ja que entre l'abril i el maig es va recollir gairebé la meitat del que es generava en tot un any.

Des de l'Ajuntament van emetre un comunicat en el que reflectien la importància de la participació de la ciutadania. "Cal felicitar la ciutadania per aquest èxit rotund, doncs es gràcies a la implicació dels veïns i veïnes de Celrà que estem aconseguint aquests resultats en quantitat, qualitat i econòmicament ens afavoreixen com a municipi", exposava el comunicat.

Més ingressos

La caracterització de la recollida serveix per detectar la quantitat d'impropis (materials no orgànics dipositats dins la recollida de la fracció orgànica). A partir dels resultats, l'Ajuntament rep una quantitat de diners per tona. En aquest cas, la xifra econòmica assignada per tona orgànica ha estat la màxima que es pot assolir per la molt bona qualitat de la fracció.

Així ho confirmava l'alcalde de Celrà, Gerard Fernández, que va celebrar que la quantitat d'impropis suposés "una fracció reduïda" i que "amb un 1,15% es va aconseguir que paguessin el màxim per tona". El batlle va afirmar que de moment no hi ha més resultats pel que fa a altres tipus de material, com pot ser la recollida de vidre, envasos o paper i cartró. Segons va explicar Fernández, la caracterització més important serà la dels envasos, ja que amb un sistema de contenidors "és molt fàcil que la gent hi tiri tot tipus de plàstics que no toquen i que haurien d'anar directament a la deixalleria". Amb la implantació del sistema porta a porta, Fernández confia que els resultats de la propera caracterització dels envasos sigui més positiva i que es rebaixis d'una forma important el nombre d'impropis, tal com ha passat amb la recollida de la matèria orgànica.