Ara arraconada darrera del cementiri, la gredera del Montsacopa, haurà canviat sensiblement a finals d'aquest any. La previsió és que de ser un lloc apartat i ocult es converteixi en una mostra pedagògica del vulcanisme. La Junta de Govern de l'Ajuntament d'Olot ahir va fer un pas important pel canvi. En concret, va adjudicar l'obra a l'empresa Puig Alder, SL. Segons va explicar Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU), l'assignació es va fer per un valor de 32.000 euros, la major part dels quals seran finançats pel Departament d'Agricultura, Pesca i Medi Ambient (DAMM). Al concurs van participar set empreses.

A partir del tràmit d'ahir quedarà el planejament sobre el terreny de l'obra, en el qual participaran els tècnics del municipi i l'empresa. "Si es tenen en compte el replanteig i el període de vacances-va valorar l'alcalde-, l'obra estarà acabada abans no s'acabi l'any".

Feta la millora, una línia d'arbres separarà l'espai de la part nova del cementiri, amb la qual cosa es significarà el valor de la part del volcà. Els elements geològics es senyalaran amb panells informatius que explicaran la formació de les grederes i del volcà en conjunt. Es tracta d'una formació stromboliana (cràter rodó), única al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Apart de separacions i de senyals, el projecte preveu una millora de la gredera, la qual va ser explotada per ús comercial a la dècada dels 70 del segle XX.

La recuperació de les grederes en tant que indret visitable serà una de les accions destinades a potenciar l'ús turístic i social d'un volcà que s'eleva de dret per sobre de les teulades. Centralitzar les visites turístiques a Olot al volcà és un objectiu pel qual l'Ajuntament va aprovar unes normes d'ús. Les regles tenen l'objectiu de coordinar els usos pedagògics i turístics del volcà amb els valors naturals. És a dir, evitar excessos de freqüentació, marcar la forma d'un possible restaurant al cim del volcà o establir quines hi són les celebracions i actes lúdics que s'hi poden fer.