La qüestió dels càrrecs de confiança de la Diputació ha portat la Fiscalia de Girona a obrir diligències informatives al respecte. Aquesta setmana ha enviat una ordre a l'ens provincial per tal que li faciliti totes les dades relatives a la contractació de personal de confiança entre els anys 2007-2012. La investigació l'obre d'ofici després de fer-se pública aquesta situació i que els diferents partits amb representació a l'organisme provincial (CiU, PSC, ERC) reconeguessin disposar de càrrecs de confiança que treballen per als mateixos partits. D'aquesta manera, la Fiscalia es converteix en el primer organisme interessat en esbrinar la situació dels assessors de la Diputació pel que respecte la seva retribució, l'horari de treball i les funcions a complir en benefici de la Diputació. La investigació també la podria haver obert d'ofici un jutge o la policia davant la sospita d'irregularitats però, a excepció del Ministeri Públic, ningú ha fet moviments en aquesta direcció. Ni tan sols els sindicats han presentat una denúncia al respecte.

Les diligències informatives tenen una durada màxima de sis mesos, prorrogables, i finalitzen en el moment que es coneix l'existència d'una investigació judicial. La fase culmina quan el ministeri fiscal, en base a la investigació realitzada, considera que hi ha material suficient per sol·licitar l'apertura de judici oral i formula la corresponent denúncia o querella davant el Jutjat d'Instrucció per tal que incoï diligències prèvies. En cas de no trobar indicis suficients procedeix a arxivar les actuacions.

Els dubtes sobre el sistema de càrrecs de confiança de la Diputació els va posar sobre la taula el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant.

Poc abans de ser relegat de les seves tasques fa uns dies, Amargant va entrar a la Diputació dues denúncies en nom de la Junta de Personal i de la Central Sindical de Funcionaris (CSI-F). En els escrits exposava que cinc assessors d'Unió rebien un sou de la institució sense posar els peus a la seu, tot i que en canvi, feien tasques independents pel seu partit, incorrent en diverses irregularitats.

El cap Protocol de la Diputació i en aquell moment també president de la Junta de Personal va entrar dos documents al registre de l'ens posant de manifest que "hi ha un seguit de persones nomenades pel Ple i pertanyents a l'anomenat personal eventual que no compleixen les seves oblgiacions laborals i contractuals amb la corporació, com és l'absentisme laboral des del dia del seu nomenament fins a data d'avui".

El president de la Diputació, Joan Giraut (CiU), va sortir en defensa de l'organisme provincial pocs dies després. Giraut va explicar en roda de premsa que havia desestimat les demandes principalment perquè Amargant "incorre en l'error de confondre dos règims jurídics totalment diferents: per una banda els funcionaris i per l'altra la situació del personal eventual (entre ells els assessors), que és nomenat i apartat lliurement del càrrec perquè les seves funcions són de naturalesa política i només qui l'ha nomenat pot apreciar la pèrdua d'aquesta confiança".

Giraut creu que està permès

També va manifestar que les denúncies d'Amargant sobre càrrecs de confiança que fan tasques directives a la Diputació i els seus patronats tampoc es poden apreciar perquè "actualment no existeix a Catalunya un desenvolupament sobre aquesta figura d'empleat públic", amb la qual cosa la normativa vigent ho permet.

Tot i que Giraut va negar irregularitats en les tasques dels assessors, sí que va admetre la necessitat de tenir una llei de finançament de partits que sigui eficaç per definir amb més claredat les atribucions de tots els càrrecs. "Plantejar que els partits necessiten estructures (en referència als càrrecs de confiança) és de sentit comú. Ens exigeixen eficiència per gestionar bé el diner públic. Aquí no hi ha corrupció, ni tràfic d'influències però és un tema mal resolt i convé arreglar-ho", va subratllar Giraut.