Una forta pedregada va destrossar ahir part dels cultius d'arbres fruiters i blat de moro del Baix Empordà. La tempesta, que va ser tan breu com virulenta, va caure en diferents punts de les comarques gironines però va ser especialment intensa a la zona que envolta el Montgrí. Allà la pedra va arribar a medir 3 metres i va provocar destrosses a aproximadament la meitat de les 400 hectàrees d'arbres fruiters de la zona, a més d'altres cultius de cereals. La calamarsa, a més, va causar problemes a alguns immobles i vies de circulació i va obligar a desallotjar una cinquantena de persones de dos càmpings de l'Estartit.

Les primeres informacions del sector agrícola apuntaven ahir a unes afectacions del 50% dels cultius a tot el Baix Empordà, tot i que no serà fins dilluns que els pagesos podran quantificar exactament els danys. Això deixaria una àrea tocada de prop de 200 hectàrees.

En alguns punts, fins i tot, la pedregada hauria destrossat per complet les collites de poma. L'agricultor Pere Pellicer explicava ahir que no havia vist mai una pedregada com aquesta. Dels cinc camps de pomeres que té Pellicer, l'únic que no comptava amb malla protectora va quedar "completament arrassat". Segons va explicar, a tota la zona del voltant la pedra va provocar desperfectes similars.

L'Ajuntament de Torroella va haver d'evacuar més d'una cinquantena de persones de dos càmpings de l'Estartit. Segons va informar l'alcalde Jordi Cordón, del càmping La Sirena van ser evacuats unes 40 persones i del càmping Empordà, una desena més. Totes les persones van ser traslladades al Polivalent de l'Estartit on van passar la nit. La Creu Roja va posar en marxa el dispositiu i va portar una ambulància, mantes i menjar per a tots els evacuats. També al terme de Torroella, un home del càmping Delfin Verde va resultar ferit després que un llamp impactés molt a prop seu. L'alcalde va explicar que l'home anava descalç i per això va notar la descàrrega del llamp. L'home va haver de ser traslladat a l'hospital de Palamós, on estava estable i "fora de perill", segons va explicar Cordón.

L'alcalde va destacar també que la pedregada va provocar "nombroses destroses en persianes i tendals" i es van inundar molts baixos de la localitat. A més, les ?? ?guin?guetes de la platja "van sortir volant" com a conseqüència de la tempesta i hi va haver diversos desperfectes en el mobiliari urbà. Al Ripollès un grup nens que estaven de colònies també van haver de ser traslladats.

Molta aigua en molt poc temps

El meteoròleg Josep Pascual va informar que les pluges intenses convertides en pedregada van caure a bona part del territori empordanès i van deixar 36 litres per metre quadrat en poc més d'un quart d'hora. "Una quantitat bastant considerable si ho comparem amb el que cau anualment en aquesta zona". Pascual també va confirmar que en alguns punts com ara Torroella les pedres caigudes tenien una mida d'entre 2 i 3 centímetres. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, les comarques més afectades van ser el Baix Empordà, amb 43,6 litres a Torroella i 37,1 a la Tallada; i la Garrotxa, amb 38,5 litres a la Vall d'en Bas.

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua va informar que el Ter a Girona tenia ahir a la tarda un cabal 35 m3/s, quantitat que equivaldria a una situació de normalitat, però recomana cal tenir cura amb les petites rieres que poden patir crescudes puntuals i amb les possibles afectacions als guals.