Un terç de les dones que van passar pels quinze Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la demarcació de Girona durant l'any passat travessaven situacions de violència masclista. En concret, aquests ens que depenen del Departament Benestar Social i Família van atendre un total de 3.075 dones i d'aquestes, 1.113 travessaven una situació de maltractaments.

Els SIAD ofereixen informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones com són l'àmbit laboral, social, personal, familiar, entre d'altres. I aquest dijous, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell en va inaugurar un de nou, el de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà.

En aquesta inauguració va destacar la situació per la qual passa la violència masclista a la demarcació de Girona i el paper dels SIAD. Gatell va subratllar que la consolidació de la xarxa dels SIAD a tot el territori "garanteix des de la proximitat les necessitats d'informació i atenció a les dones i, a més, com mostren les dades, realitza una important tasca de detecció de les situacions de violència masclista".

Una víctima mortal el 2013

Durant aquests primers set mesos de l'any, una dona ha mort per violència masclista. Es tracta de la víctima del crim de Caldes, que es va perpetrar el 28 de juny. Dolores Pajares, de 38 anys, va morir degollada a mans del seu cunyat després d'intercedir en una discussió que l'agressor, Antonio Alcaraz, matenia amb la seva dona, Isabel Arboleas. La dona també va patir greus ferides al coll a causa de l'atac del seu marit.

Durant els últims sis anys hi ha hagut onze dones que han perdut la vida a les comarques de Girona a causa dels maltractaments de la seva parella. L'any més negre a la província va ser l'any 2010, quan n'hi va haver quatre. I el segueix el 2012, amb tres dones mortes per violència masclista.

Però com diuen els experts, la violència masclista no es mesura per les víctimes mortals sinó per les dones que la pateixen i també, les què ho fan en silenci, casos que es desconeixen i no surten en les estadístiques. Les dades dels últims sis anys sobre violència masclista en l'àmbit de la parella per regions policials, mostren com a la de Girona es presenten una mitjana de 1.500 denúncies per violència masclista i que es detenen unes 600 persones a l'any per aquests fets.

A més, hi ha uns 130 casos anualment de trencament de condemna i s'atenen de mitjana 1.300 dones víctimes de violència de gènere a la província.