La cooperant de Metges Sense Fronteres, Montserrat "Mone" Serra tardarà encara uns dies a arribar a casa seva, a Palafrugell. Divendres aterrava a la base àeria de Torrejón d'Ardoz juntament amb la madrilenya Blanca Thiebaut amb clares mostres de cansament i feblesa després de 21 mesos de captiveri a Somàlia.

Va baixar de l'avió acompanyada d'una familiar amb un somriure de boca a boca i en bon estat d'ànim però com van explicar ahir des de la seva família, la Mone necessita recuperar-se i necessitarà temps per tornar a la vida normal.

Va ser segrestada el 13 d'octubre de 2011 en un campament de refugiats somalis de Dadaab a Kenya. Un grup armat va tirotejar el vehicle en el què anaven les dues cooperants i les va raptar. Tant Thiebaut com Serra estaven allà en un projecte que consistia en la creació d'un dispensari mèdic.

Per començar a superar la situació traumàtica que ha viscut, la cooperant de Palafrugell acompanyada de familiars ja no es troba a Madrid sinó que està en un punt de la geografia espanyola recuperant-se. Un parador que la família no revela per mantenir-la allunyada de la pressió mediàtica i social.

Mone està rebent atenció mèdica i comença a enfrontant-se amb la realitat que l'espera després de 21 mesos de segrest. Uns mesos que s'han fet eterns per a la família i amics de la noia de Palafrugell a qui l'any 2011 van veure per últim cop quan se n'anava en un avió cap a Somàlia a construir un dispensari mèdic.

Ara, el municipi l'espera amb els braços oberts i el mateix alcalde, Juli Fernàndez (PSC) ha dit en més d'una ocasió que és la millor notícia que podia tenir el poble, que es troba en plena festa major. Tot i això, de moment no hi ha cap acte programat de benvinguda i de fet, la família assegura que serà una decisió que prendrà ella i si es troba amb forces per enfrontar-s'hi.

Tot i això, amics i familiars l'endemà de l'alliberament -divendres- es van acostar fins al centre La Fraternal de Palafrugell i juntament amb el pare de Monsterrat Serra van brindar amb gran mostres de felicitat dient "Per la Montse" i van posar fi del calvari viscut, que ha vist el seu fi 21 mesos després. Un amic de la família, Xavier Ganuza en declaracions a TV3 va explicar tot emocionat que viiem una situació "d'alegria i que arriba en un moment que ja no hi comptes, que pugui passar aixo".