El camp empordanès va ser el més colpejat per la gran pedregada que va caure al Baix Empordà divendres a la tarda. Els veïns de la zona parlen d'una tempesta "mai vista" que va deixar pedres de tres centímetres, pluja torrencial i vents que van superar els 80 quilòmetres per hora en només 30 minuts. Ahir els agricultors de la zona contemplaven els seus camps amb consternació i parlaven de catàstrofe. En molts casos les seves collites de pomers, arròs o blat de moro van quedar arrasades per complet.

Les agrupacions de productors i el departament d'Agricultura van començar ahir a quantificar els ?danys, i els primers resultats compleixen les pitjors expectatives dels agricultors. Els camps de fruita dolça que no estaven coberts amb una malla han quedat malmesos al 100%.

En total, Agricultura calcula que la calamarsa ha afectat unes 300 hectàrees de les aproximadament 500 que hi ha a la zona. Una primera valoració apunta a 20.000 tones de fruita perduda, mentre que altres fonts parlen del 40% de la collita. Els agricultors disposen d'assegurances agràries per cobrir les pèrdues. En definitiva s'han vist afectats en matèria de pomeres una part molt rellevant dels productors de Giropoma i Girofruits.

Un altre sector que va quedar greument tocat va ser el dels arrossars. A la zona de Pals unes 600 hectàrees van ser afectades, fet que es tradueix en un 80% de la producció. Els cultius de blat de moro, userda i horta també van rebre de valent, quedant completament destruïts.

Un altre efecte del fort temporal es va produir a Fontanilles, on un cobert agrari es va veure afectat al caure una paret lateral. Al mateix temps la caiguda d'una línia elèctrica propera va provocar l'incendi de bales de palla emmagatzemades.

Fort vent i pluja abundant

Segons els meteoròlegs, els elements que van convertir la tempesta de divendres en insòlita per a molta gent van ser la mida de la pedra, la quantitat d'aigua caiguda i el fort vent. El meteoròleg de l'Estartit Josep Pascual va registrar 25 litres per metre quadrat en només quatre minuts, "una intensitat de pluja molt i molt gran". També ratxes de vent de 88 quilòmetres per hora, segons dades de l'estació automàtica de l'AEMET.

Mentrestant Torroella de Montgrí, un dels municipis més afectats, començava a tornar a la normalitat. L'alcalde de la localitat, Jordi Cordón, va explicar que s'ha començat la neteja dels carrers, i va afegir que al final els joves que ahir van haver de ser evacuats no hauran de fer una nit al Polivalent.