La Via Ferrada de la cala del Molí de Sant Feliu de Guíxols ha atret ja 4.500 persones que han anat a fer escalada, des que l'1 de juny es va tornar a obrir. Després d'aquesta gran afluència de gent que hi ha anat a fer esport, l'Ajuntament s'ha decidit a fer una ampliació del recorregut, que està estudiant. Defensa que és l'única via ferrada sobre el mar del món.

La regidora d'Esports, Magda Lupiáñez, va explicar que tenen pensat actuar a dues bandes. Primer volen fer una part més esportiva, en què s'hagi de baixar amb corda i es pugui arribar molt a prop del mar. La segona iniciativa és ampliar el recorregut del segon tram. Es vol arribar fins a la cala Jonca i tornar a la cala del Molí. Ara bé, encara no hi ha una data fixada per dur a terme aquesta ampliació. Primer de tot s'ha de fer un estudi geològic del terreny per veure si la terra del segon tram està en les mateixes condicions que la de la cala del Molí i per fer-ho necessiten que un enginyer s'ho miri.

La Via Ferrada es va inaugurar per primera vegada el 2002 però el 2005 la van haver de tancar per motius de seguretat i legals. La demanda popular no va tardar en arribar, ja que des del seu tancament, molts catalans van estar dia rere dia demanant-ne la reobertura, tal com comentava Lupiáñez.

Aquest fet es va poder veure de seguida el primer cap de setmana de juny d'aquest any, quan es va reinaugurar. Prop de 260 persones van assistir a l'obertura de la via ferrada els dies 1 i 2 de juny. Des d'aleshores "ha estat un no parar", va afirmar la regidora.

La reparació de la via ferrada ha costat 15.000 euros i una de les novetats és que s'ha apostat per un cable d'acer inoxidable enlloc d'un de ferro ja que així serà més resistent a l'aigua del mar.

Tot i que actualment és temporada alta, Lupiáñez espera que l'afluència de gent no pari els altres mesos de l'any. "És accessible tot l'any; si fa fred, t'abrigues", i afegia que només hi ha dos impediments per venir, que hi hagi "una tempesta elèctrica i la llevantada", va afirmar convençuda la regidora.

Un recorregut únic al món

"L'aire a la cara, l'olor del mar, les roques al costat... és un cúmul de sensacions". D'aquesta manera definia Magda Lupiáñez l'experiència de fer la via ferrada. I no és l'única. Petits i grans acudeixen en massa a la cala del Molí per viure en primera persona aquest còctel de sensacions. Els bombers i els Mossos d'Esquadra també hi van, ells, però, per entrenar-se, tal com explicava la regidora d'Esports de Sant Feliu de Guíxols.

Aquesta Via Ferrada té dos trams, un de més fàcil i un de més difícil, de manera que cadascú pot escollir el que cregui més adequat segons els coneixements d'escalada que tingui. Això, però, no vol dir que estigui limitat només a aquelles persones que practiquen l'escalada sovint. Tothom té l'oportunitat de provar aquest esport, ara bé, acompanyats d'un monitor en tot moment.

Es tracta de 480 metres de recorregut en què la primera part és més senzilla ja que et pots recolzar en les roques, i una segona part "més aèria, amb més altura", comentava Lupiáñez. Al llarg de la via es troben desnivells que van dels cinc als 20 metres respecte el nivell del mar. Depenent del grau d'experiència i l'agilitat de cada escalador, els trams es poden fer entre una hora i dues hores i mitja.

Reactivació del turisme

La reobertura de la Via Ferrada ha portat beneficis a Sant Feliu. Cridats per l'escalada, molts francesos han arribat al municipi. També catalans que volen provar aquesta sensació. "És una eina per reactivar el turisme", va comentar la regidora, que va afegir que molts propietaris de bars havien notat com augmentaven els clients. Ara la seva esperança és que el ritme no decaigui i impulsar reformes per atraure més gent.