Un acte institucional a Terrades, una exposició fotogràfica a Darnius i tres rutes que recorren les zones afectades són algunes de les activitats organitzades per commemorar el primer aniversari del foc que va arrasar més de 10.000 hectàrees a l'Alt Empordà i va costar la vida a quatre persones.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha organitzat demà un acte institucional al municipi de Terrades, al qual ha convidat els alcaldes de la comarca i representants de diferents estaments que van participar a les tasques d'extinció, per recordar aquells dies.

També amb motiu d'aquest aniversari i per conscienciar sobre els efectes del foc, que amb prou feines s'han esborrat en aquests dotze mesos, s'ha inaugurat avui a la localitat de Darnius una exposició amb unes 500 imatges dels 18 municipis afectats, i s'han creat tres itineraris per visitar les zones arrasades.

Per la seva banda, diferents restaurants de la zona oferiran fins a setembre l'anomenat "menú del foc", i dimarts està prevista una taula rodona a Figueres en la qual es recordarà Arturo Oliveras, un dels morts.

Oliveras va morir a Llers en patir un atac al cor quan les flames amenaçaven la seva casa; també un pare i la seva filla de nacionalitat francesa van morir ofegats en llançar-se al mar quan fugien del foc i un altre ciutadà francès va morir a l'hospital de Vall d'Hebron com a conseqüència de les greus cremades sofertes.

L'alcalde de Capmany, Jesús Figa, ha assenyalat avui a Efe que el terme municipal de la localitat, afectat en un 99,9% pel foc -2.639 hectàrees- "s'està recuperant gràcies al fet que els boscos eren d'alzina surera, que per sort broten, encara que els arbres continuaran estant negres fins que no es retiri el suro".

A més, gràcies a les pluges, ha reverdit la zona, "però quan la calor estrenyi les herbes moriran i podrien ser un altre focus per provocar un nou incendi".

Des d'aquest Ajuntament es considera que poc es pot fer "més que conscienciar la gent perquè tingui cura i una major sensibilitat".

Un dels focs es va originar al municipi fronterer de Portbou pel llançament de burilles des de la finestreta d'algun vehicle que circulava per la carretera N-260, mentre que el segon front, que va ser el més gran, va començar en un aparcament de La Jonquera, també pel llançament de burilles.

Govern i Generalitat van anunciar fa uns mesos que s'invertiran uns 3,6 milions d'euros a parts iguals per repoblar i prevenir incendis a la zona, que van causar danys xifrats en uns 143 milions.

Aquestes tasques de prevenció ja s'han iniciat i es distribueixen al llarg de més de 140 quilòmetres de camins, on també s'inclou la posada al dia de punts de proveïment d'aigua.

Per la seva part, el propietari d'unes seixanta hectàrees forestals repartides entre Darnius i Capmany ha considerat a Efe que "el sistema de subvencions és irrisori" i ha recordat que molts dels que posseeixen boscos a l'Empordà són treballadors que els van rebre per herència i no són rics.

En aquest punt, assevera que "netejar un bosc costa entre 2.000 i 3.000 euros per hectàrea i les ha d'avançar el propietari, segons una carta que vam rebre al març sobre la recuperació de les zones afectades pels incendis".

Així mateix, l'efemèride coincideix amb el quart aniversari de l'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), que va costar la vida a cinc bombers que treballaven en les tasques d'extinció i ferides de gravetat a un sisè.

A la ciutat de Balaguer (Noguera), d'on procedien alguns dels morts, s'ha fet aquest migdia un minut de silenci en la seva memòria.