El Tribunal Suprem (TS) ha ratificat la pena de set anys i mig per a la dona que va intentar matar l'alcalde de la Vall de Bianya (Garrotxa) amb ganivet de tallar pernil. El tribunal no ha admès a tràmit el recurs de cassació presentat per la defensa de Montserrat Tirado i, per tant, la sentència és ferma. L'advocat de l'acusació particular, David Mundo, ha valorat molt positivament la sentència. La interlocutòria del TS ratifica la pena imposada per l'Audiència Provincial en la sentència del 25 de maig de 2012 on, a banda de la pena de presó, es condemnava Tirado a pagar 12.000 euros en concepte d'indemnització i se li prohibeix apropar-se a menys de 500 metres de la víctima durant 15 anys.

"Valorem molt positivament la sentència, creiem que està molt ben fonamentada", ha manifestat el lletrat de l'acusació particular, David Mundo, que també representa l'ajuntament de la Vall de Bianya. La sentència del TS ratifica la pena imposada per l'Audiència de Girona, que és de set anys, sis mesos i un dia.

Mundo ha recordat que l'Audiència de Girona va emetre una primera sentència amb una pena per l'intent d'homicidi i per atemptat a l'autoritat de 5 anys i 1 dia de presó. La fiscalia i l'acusació particular van recórrer la decisió perquè consideraven que hi havia un error que havia fet imposar una pena més baixa del que preveu la llei. La secció tercera va dictar una interlocutòria en la va admetre "l'error de càlcul" i va augmentar la condemna a 7 anys, 6 mesos i 1 dia de presó.

Mundo ha concretat que el recurs que el Tribunal Suprem no ha admès a tràmit feia referència a la sentència ja corregida i que, per tant, la condemna imposada per l'Audiència de Girona un cop corregit l'error és ara ferma.

Va intentar matar-ho un ganivet de tallar pernil

Els fets van tenir lloc el maig del 2011. L'acusada, Montserrat Tirado, va entrar al despatx de l'aleshores alcalde, Albert Busquets, i li va intentar clavar l'arma. La sentència considera provat que Tirado culpava l'ajuntament dels problemes econòmics que va començar a partir del 2005, quan volia obrir una llar-residència.

La processada va demanar les llicències a l'ajuntament i va contractar una hipoteca. Urbanisme, però, va tombar el projecte perquè la casa on Tirado volia obrir la residència no podia acollir aquest tipus de negoci. A partir d'aquí, la veïna de la Vall de Bianya va començar a tenir problemes econòmics. Tot això li va provocar "una depressió i un trastorn d'ansietat crònic" i la dona va començar a culpabilitzar l'Ajuntament de la seva situació personal "d'una manera obsessiva".

El 4 de maig del 2011, Tirado va anar amb la seva mare fins al consistori, perquè havia concertat una cita amb l'aleshores alcalde, Albert Busquets. La trobada, però, no va anar com s'esperava. Per això, Tirado va treure de la bossa de mà un ganivet de tallar pernil "de 37 centímetres de fulla" i el va intentar clavar a la panxa de l'alcalde, mentre no deixava de dir-li "et mataré, et mataré".

L'alcalde va aconseguir aferrar el braç de la dona, però Tirado, en comptes de tirar l'arma, va intentar enfonsar-la de nou al cos de Busquets. Alertats pels crits, diversos funcionaris van entrar aleshores al despatx i van aconseguir reduir la veïna "després d'un intens forcejament".