Sovint es diu que una imatge val més que mil paraules. En el cas de l'exposició "Un any després", 500 fotografies serveixen per explicar fil per randa la trista història que va començar avui fa just un any a un aparcament de la Jonquera i que va acabar amb més de 10.000 hectàrees cremades a l'Alt Empordà i tres persones mortes.

La mostra és el resultat de la feina que han realitzat durant mesos l'Ajuntament de Darnius, l'Associació Salines Bassegoda i Pere Perxés, i que ha comptat amb la col·laboració de gent de tota la comarca i mitjans de comunicació, entre els quals el Diari de Girona.

L'exposició repassa els estralls que van fer les flames amb imatges de tots els pobles afectats; fotografies del durant i el després que documenten amb exactitud el foc de l'Empordà i que, vistes totes dins una mateixa sala, impressionen encara més que en contemplar-les per separat. La qualitat i varietat de les imatges ha sigut objecte de lloances per part de periodistes i fotògrafs.

L'objectiu que persegueixen els organitzadors no és altre que evitar que la gent oblidi, conscienciar de les nefastes conseqüències que poden tenir segons quines accions aparentment inofensives i remarcar que la recuperació no es produirà d'avui per demà.

Prova d'això és el paisatge que encara avui exhibeixen tots els pobles protagonistes de l'exposició: malgrat que els brots verds comencen a prendre protagonisme, el negre de la vegetació cremada segueix tenint una presència important en els diferents escenaris.

L'exposició es va inaugurar ahir al migdia i es podrà visitar fins a l'1 de setembre a la Sala-Museu Municipal de Darnius. No es tracta d'una activitat aïllada sinó que forma part d'un programa d'actes que va més enllà i que inclou, entre d'altres, tres "rutes del foc" a través d'alguns dels camins que van quedar afectats per les flames.

De fet, per la zona cremada passen nombrosos senders que formen part de rutes de mitjà i gran recorregut. En alguns punts, el foc va fer desaparèixer les marques que indicaven el camí.