Un grup de famílies de Banyoles s'ha organitzat amb l'objectiu de vetllar per la seguretat i les bones condicions, especialment higièniques, de seguretat i comoditat, dels espais públics on juguen o per on solen transitar els seus fills. Responen al nom de Petits Trols i han optat per organitzar-se, per tal de "participar de manera activa en la millora" de la ciutat on viuen. De moment, han aconseguit la cooperació de l'Ajuntament en una campanya contra les defecacions de gossos a la via pública, la seva primera col·laboració amb l'administració local, i asseguren que no serà l'última.

La inquietud d'aquestes mares i pares per oferir una crítica constructiva per ajudar a millorar l'entorn dels seus fills va sorgir a partir d'anar coincidint en els punts comuns per a famílies amb criatures a Banyoles i, també, de comprovar que compartien punt de vista a l'hora d'assenyalar-ne les mancances. Això es produïa a mitjans del 2011 i al novembre van crear l'associació, que ara formen una dotzena de famílies amb fills que tenen el suport d'altres ciutadans i les xarxes socials d'aliat.

El funcionament de Petits Trols es basa en el voluntariat dels seus integrants, que aporten idees i participen activament en els projectes que es van acordant. En l'actualitat, l'entitat està treballant en quatre projectes sobre seguretat viària i la promoció de l'ús de reflectors; la seguretat a les zones de joc infantil; el civisme en general; i la compra en grup. Respecte aquest últim, la portaveu de Petits Trols, Susanna Julià, va concretar que l'associació vol promoure la compra directa de tota mena de productes a majoristes, per tal de reduir-ne el preu "i poder afrontar millor la crisi".

Al llarg dels últims dos mesos, l'associació ha omplert els espais públics de Banyoles de cartells informatius recordant la prohibició d'entrar gossos als parcs infantils o de portar-los deslligats pel carrer. Aquesta acció s'emmarca en una campanya per conscienciar la població de la necessitat de recollir les deposicions dels seus gossos. La iniciativa, que compta amb el suport municipal, és visible als carrers amb el lema "En som conscients?" i vol sensibilitzar els banyolins dels riscos sanitaris que suposa la presència de defecacions a les zones on els infants juguen.

Susanna Julià va explicar que "volem que els parcs infantils compleixin la norma europea, actualment només recomanada" i -va afegir- "reclamem, entre d'altres coses, que es tanquin els parcs per evitar que hi entrin els gossos i els embrutin".

L'entitat ha creat una botiga virtual, disponible al seu web, on ven articles pensats per garantir la seguretat dels infants. La seva voluntat seria aconseguir finançar amb les seves vendes, però de moment no han estat gaire nombroses. Aquests articles són, bàsicament, petits reflectants que volen donar a conèixer perquè consideren que el seu ús no està prou difós.

La portaveu de Petits Trols va descriure els reflectors com "un petit element de seguretat certificat per la Comunitat Europea, pensat per portar els vianants i els ciclistes, i d'ús habitual en d'altres països", ja que permet que un vehicle vegi qui en porta a més de 125 metres de distància. Susanna Julià va avançar que projecten dur a terme una campanya amb ajuntaments, empreses i escoles.