Ahir feia un any que va començar als boscos de l'Alt Empordà un dels pitjors incendis que recorden els veïns dels municipis. Aquest va emportar-se la vida de quatre persones. Per aquest motiu, ahir dilluns, coincidint amb el primer aniversari d'aquell devastador fet, molts pobles han volgut fer memòria i homenatjar les víctimes mortals.

Un dels municipis que va patir conseqüències mortals és Portbou. L'incendi va començar pràcticament de forma simultània el 22 de juliol de 2011 en un aparcament de la Jonquera i en una zona forestal de Portbou. Moltes persones que fugien en els seus vehicles del primer dels incendis es van veure sorpreses pel segon en plena carretera i van optar per fugir a peu en direcció al mar, on dues persones van morir en estimbar-se per un penya-segat. Aquestes eren un pare i una filla de nacionalitat francesa.

A Portbou es va cremar poca extensió de terreny però el foc va provocar dues víctimes mortals. És per això que ahir al migdia es va realitzar un acte emotiu en la seva memòria. En aquest homenatge hi va participar una àmplia representació institucional, com el Ministeri de l'Interior i la subdelegació del govern espanyol a Girona, i diversos cossos de seguretat i emergència com bombers i policies. Durant l'acte, l'alcalde del municipi, Josep Lluís Salas, va descobrir una placa commemorativa feta en agraïment a tota la solidaritat transmesa pels veïns del poble. Aquests van ajudar i acollir a tota aquella gent que es quedava penjada dins dels cotxes a la carretera N-260; i que en veure's atrapats a causa del foc i fugien pels barrancs del municipi.

En l'acte, Lluís Salas va voler recordar que els efectes del foc a l'Alt Empordà "no serà més que un mal record llunyà" d'aquí a uns anys, però que en canvi, les dues persones que van perdre la vida a Portbou, avui fa un any, els veïns del municipi "no les oblidarà mai". La cònsol francesa a Girona, Elisabeth Serra, ha agraït la solidaritat de la gent de Portbou que no va dubtar a "ajudar i acollir" les desenes de persones "que van fugir del foc com van poder".

Crida a la prevenció

A l'incendi de l'Alt Empordà es van cremar cases i granges i el foc es va apropar de manera molt perillosa als pobles. És per això que ahir es va tornar a parlar d'aplicar una taxa als propietaris privats de boscos, que són la majoria, per obligar-los a fer una franja segura entre el bosc i les cases. El Director del Servei Territorial de Girona, Albert Ballesta, va dir que "el primer que hem de vetllar és per les persones". És per això que va titllar de necessària aquesta taxa, ja que repercutirà a la neteja i a la seguretat dels ciutadans.

Per altra banda, el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, ha fet una crida per tal de disminuir la superfície de pi i augmentar la d'alzina surera. Segons diuen els tècnics, aquesta acció pot arribar a ajudar a prevenir el risc d'incendis i en el cas que se'n originés algun, el foc seria menys extens.