Tant PSC com CIU creuen que el govern espanyol no està complint els seus compromisos en el pagament de les indemnitzacions als afectats pels focs de l'Empordà. Així, per exemple, el diputat socialista al Congrés, Àlex Sáez, ha demanat aquest dimarts la compareixença a la cambra baixa del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè expliqui la demora en el pagament de les ajudes promeses per l'Estat als 17 ajuntaments afectats pels focs de l'any passat. De la seva banda, el senador de CIU, Àlex Sáez, ha denunciat la "nul·la sensibilitat" del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, amb els afectats per "ajornar i diferir" la concessió del 50% dels ajuts.

Coincidint amb el primer aniversari dels focs de l'Empordà de l'any 2012, molts dels municipis afectats han denunciat que 12 mesos desprès de la tragèdia encara no han rebut les indemnitzacions que l'Estat els va prometre. Concretament, un Ordre Ministerial amb data 26 de setembre de l'any passat, comprometia l'Estat a cobrir el 50% de les subvencions derivades per danys soferts en infraestructures i serveis de titularitat municipal.

És per això que aquest dimarts, tant el PSC, al Congrés, com CIU, al Senat, han pressionat el govern espanyol perquè compleixi amb el promès i transfereixi els ajuts pactats als 17 municipis afectats pel foc de l'Empordà.

En aquest sentit, el diputat del PSC al Congrés, Àlex Sáez, ha demanat aquest dimarts la compareixença a la cambra baixa del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè doni explicacions sobre el retard en els pagament d'aquestes ajudes. Segons Sáez, el pagament de les ajudes és una "urgència" i s'hauria d'efectuar amb celeritat, ja que "la difícil situació econòmica que viuen els ajuntaments impossibilita que el món local avanci els diners necessaris per recuperar els danys causats per l'incendi d'ara fa un any", ha assegurat.

Sobre aquest extrem, el diputat gironí ha assegurat que el PSC mantindrà una actitud "rigorosa i exigent perquè està en joc, no només la recuperació mediambiental de les zones afectades, sinó també l'habitatge de persones i l'activitat econòmica de particulars".

El diputat del PSC creu que "sufragar l'import dels danys causats per l'incendi hauria de ser una prioritat per al govern de l'Estat, però el PP ha demostrat que no és sensible a la gravetat dels efectes de l'incendi per a moltes persones".

CIU critica la nul·la sensibilitat de Montoro amb els afectats

El portaveu de CiU a la Comissió de Medi Ambient del Senat, Pere Maluquer, ha presentat dues preguntes i una moció a la cambra alta per denunciar la "nul·la sensibilitat" i l' "incompliment" dels compromisos del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per "ajornar i diferir" l'Ordre Ministerial de concessió d'ajuts pels incendis ara fa un any a l'Alt Empordà. Un ordre, ha recordat Maluquer, que otorgava el 50% restant de les subvencions derivades pels danys soferts en infraestructures i serveis de titularitat municipal.

El senador ha destacat que mentre la Generalitat ja ha complert amb la seva part, l'Estat, que és el màxim responsable de les Administracions Públiques, no ho ha fet, demostrant amb aquest retard "que no li interessen els municipis més petits".