L'Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols (la Garrotxa) va aprovar per unanimitat en el seu darrer ple el plec de clàusules administratives per a la construcció i explotació d'una residència de serveis per a la gent gran.

La finalitat de l'acord és propiciar que una empresa privada assumeixi la redacció del projecte, la construcció i després en tingui la concessió durant 40 anys. Un cop passat aquest període, l'equipament quedarà en propietat de l'Ajuntament.

La previsió és que el centre tingui unes 60 places, de les quals prop de 20 seran concertades. La idea és que doni servei a la població dels municipis que van de la Vall d'en Bas, on ara edifiquen un geriàtric, fins a Anglès (la Selva). L'Ajuntament preveu que a més de la proximitat de l'atenció, el municipi es beneficiarà amb la creació de llocs de treball.

Uns 1.000 metres quadrats

La finca que ha d'acollir el geriàtric està formada per dos rectangles juxtaposats, amb la part anterior davant de la travessia del Roser. S'hi preveu una edificació de tres plantes amb façana al carrer del Roser, i una de dues plantes amb façana a la plaça de ca les Hermanes. La superfície construïda ha d'abastar 933 metres quadrats.

L'acord és el resultat d'un procés començat a partir de l'elaboració del mapa social de la Garrotxa fet pel Consorci d'Acció Social. El document va dividir la comarca, amb les àrees d'Olot, Besalú i la Vall d'Hostoles.

Per tal de tenir participació en la divisió social i de disposar d'espai per a un geriàtric, l'Ajuntament va comprar finques a la plaça de ca les Hermanes, una d'elles a través d'una permuta amb l'associació de pagesos del municipi. Al 2008, el consistori disposava d'un avantprojecte i dues cases per ubicar-hi el servei.

No obstant, a l'inici de l'actual mandat, la crisi econòmica va demostrar que la participació de la Generalitat en el projecte era impossible. Així, van buscar un sistema que fes rendible la idea amb un inversor privat. Amb aquest objectiu, l'Ajuntament va parlar amb els consistoris veïns per tal d'ampliar l'àrea d'influència del futur servei. Ara, tota la tramitació està acabada i compta amb el suport dels dos grups de l'oposició.

Amb consens polític

El grup d'Independents Opció Municipal va indicar que el seu vot positiu responia al fet que l'Ajuntament no es farà càrrec de les despeses de la construcció i de l'explotació. També van indicar que el poble tendeix a l'envelliment i van dubtar que un geriàtric pugui representar beneficis. En termes similars es va posicionar el grup d'Units per Sant Feliu. Des d'aquesta formació es va considerar difícil que hi hagi empreses interessades en el projecte.

La creació de serveis per a les persones d'edat és una de les principals àrees de treball d'un Ajuntament que compta amb un centre de dia amb capacitat per a 22 persones des del 2006. Aquest equipament, el 2010, va passar a integrar-se al Pla Rural d'Atenció Social (Prats).

Formar part de Prats ha permès que persones grans de les localitats veïnes tinguin accés al centre de dia de Sant Feliu. El servei està ?ubicat a la travessia del Roser, on es preveu l'edificació del geriàtric.

A part, també es disposa d'un casal per a la gent gran. Aquest servei té 22 anys d'existència i es troba al carrer del Soler de Sant Feliu.