Es pensava que podria convèncer el Tribunal Suprem que volia suïcidar-se quan, en realitat, maldava per clavar a l'estómac de l'alcalde de la Vall de Bianya un ganivet de tallar pernil de 24 centímetres. Creia que la creurien i amb aquest ànim Montserrat Tirado Díaz va presentar un recurs contra la sentència de la secció tercera de l'Audiència Provincial que la condemnava a 7 anys 6 mesos i un dia de presó per temptativa d'homicidi i atemptat a l'autoritat. El Tribunal Suprem ha resolt no admetre el recurs i confirmar la pena, tal i com pretenia l'acusació particular exercida pel lletrat David Mundo.

La condemnada assegurava que tenia intenció de suïcidar-se davant l'alcalde per tal de carregar-li la consciència però el fet que aquell 4 de maig de 2011 anés a l'Ajuntament armada amb un ganivet que havia agafat de casa fa grinyolar aquesta versió. Encara més si, com fa el Tribunal Suprem, es tenen en compte les declaracions de la víctima i els testimonis que van passar per la sala de vistes explicant el que van presenciar i el que van escoltar.

En primer lloc, l'alt tribunal dóna absoluta credibilitat a la versió de l'alcalde en no constatar que tingués cap tipus d'animadversió respecte a l'agressora i, per tant, entén que no existeix motiu per inventar-se una situació d'aquest tipus. A banda, que l'ús d'un arma tipus ganivet de tallar pernil per atacar l'estómac de la víctima és prou reveladora de la intenció mortífera que tenia l'acció de Montserrat Tirado Díaz. És més, la sentència de l'alt tribunal recorda que la condemnada va insistir de forma reiterada en el seu propòsit ja que va ser necessària la intervenció de nombroses persones per posar fi a l'acció, que ho van aconseguir mentre escoltaven com anava proferint amenaces de mort.

D'"aquests fets s'infereix l'existència d'un acció voluntària, el coneixement per part de l'acusada de la idoneïtat del mitjà empleat per causar la mort a les víctimes i la seva utilització dirigida a una zona on es troben els òrgans vitals", resa la sentència del Suprem. I continúa donant per vàlida i encertada la decisió de la secció tercera de l'Audiència de Girona de dictar una sentència condemnatòria perquè "es va basar en una prova suficient, vàlidament obtinguda i practicada, ajustant-se el judici d'inferència realitzat a les regles de la lògica i als principis de l'experiència".

Sense atenuant

El Tribunal Suprem no veu possible aplicar un atenuant per ofuscació perquè l'acció de la condemnada va ser completament desproporcionada a l'enfrontament verbal que havia tingut una estona abans amb l'alcalde a ?causa d'un anunci que va penjar al tauler oficial sense tenir-ne permís.

Resulta inviable l'atenuant perquè no hi ha cap mena de connexió temporal entre l'actuació gairebé homicida de Montserrat Tirado Díaz i la discussió ?mantinguda amb l'alcalde. Menys encara és acceptable una eximent incompleta si s'admeten els informes pericials forenses que refereixen com el trastorn de la processada no afecta a la seva capacitat cognitiva o volitiva.

D'aquesta manera, l'alt tribunal dóna per bona la sentència de l'Audiència de Girona i declara provat que Montserrat Tirado Díaz responsabilitzava l'Ajuntament dels problemes econòmics que va començar a travessar a partir de l'any 2005, quan va intentar obrir una residència però es va trobar amb la negativa d'Urbanisme al projecte perquè la casa no era idònia. La processada ja havia sol·licitat una hipoteca.

El 4 de maig de 2011 va anar amb la seva mare al consistori a visitar l'alcalde però com la cita no fluïa com esperava, es va treure el ganivet de tallar pernil que duia dins la bossa i va intentar clavar-li a l'alcalde. No obstant, aquest va aconseguir agafar el braç de la dona i evitar les successives envestides fins que van arribar diversos funcionaris i van reduï l'agressora.