En una interlocutòria que contradiu el criteri del Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona, la secció tercera de l'Audiència Provincial ha decidit ordenar el desallotjament de les 16 famílies vinculades a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que fa quatre mesos van ocupar un bloc de pisos a Salt propietat de la Sociedad de Gestión de Activos Immobiliaris procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb). Els criteris del tribunal són diametralment oposats als del jutge instructor tot i reconèixer que apliquen la mesura sense escoltar les parts -denunciats i denunciants-, aspecte que la resolució revocada per l'Audiència Provincial deixava clar que era necessari abans d'ordenar el desallotjament.

En la seva resolució, el jutge instructor havia deixat clar que aquest edifici representava un actiu problemàtic que es va traslladar al Sareb per alliberar determinades entitats bancàries -Banc Mare Nostrum en el present cas- amb ?l'objectiu de sanejar el sistema financer. A això li sumava el fet que el denunciat no va acreditar "les raons concrectes per les quals necessita recuperar la possessió (venda immediata, rehabilitació, reestructuració)" ni tampoc s'havien "acreditat la causació de danys irreparables" i era per aquestes raons que considerava, "sense discutir la titularitat dels immobles", que resultava necessari escoltar les parts en audiència abans d'adoptar la mesura sense que això suposés que adquirien drets de possessió.

L'Audiència obvia aquestes precisions i considera que amb l'ocupació de la PAH "existeix un risc que amb el pas del temps i per l'ús inadequat i no reglamentari de les vivendes" es produeixi una depreciació del seu valor. No obstant, les 16 famílies donen als pisos l'ús de vivenda habitual. Els van ocupar mentre eren buits i ningú hi vivia.

El tribunal també troba "innecessari" rebre declaració dels activistes després que aquests es neguessin a ser identificats pels Mossos d'Esquadra quan els van impedir entrar a l'edifici sense disposar d'una ordre judicial. Els Mossos d'Esquadra només han pogut identificar tres persones.

L'advocat de la PAH, Benet Salellas, assegura que no descarta utilitzar algun tipus de recurs judicial últim, com per exemple recórrer la decisió de l'Audiència al Tribunal Constitucional. El que sí ha deixat clar el lletrat és la voluntat d'arribar a un acord amb el Sareb per tal d'aconseguir que les 16 famílies que habiten el bloc puguin establir-s'hi com a arrendataris amb el pagament d'un lloguer social. "Ells no s'han negat a pagar", explica.

La interlocutòria de l'Audiència no fixa el període que disposen les famílies per abandonar el bloc de pisos però és probable que sigui un període de 30 dies, com sol·licitava el fiscal. Se'ls hi ha de comunicar.