La notícia de la resolució de l'Audiència va caure ahir com una galleda d'aigua freda entre els ocupants del bloc i els mateixos integrants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). "Estem en estat de xoc. Ens ha sorprès molt aquest procediment tan barroer", va assenyalar la portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera.

Després de donar-se a conèixer la sentència, des de l'entitat es va convocar ahir una reunió de caràcter urgent que va tenir lloc en un dels pisos de nova construcció. S'havia de parlar sobre si es marxava voluntàriament o si es resistiria. De moment, la primera trobada va servir per definir les pautes d'organització que es duran a terme en el pis ubicat al carrer Doctor Castany de Salt. "Ens hem dividit en comissions per tal de gestionar totes les setmanes que ens vénen al damunt", va comentar la representant.

En el marc d'aquest treball estructural no es descarta la resistència davant un futur desallotjament. "No defallirem i continuarem lluitant, aquesta és la nostra voluntat", va destacar Afuera que, d'altra banda, també va concretar que encara s'han de determinar quines vies de sortida existeixen: "Tot just hem començat a parlar. Les famílies encara són al pis i hi ha diversos temes que cal abordar".

Continuar defensant les 43 persones de l'edifici, 19 nens i 24 adults, esdevé el gran objectiu de la Plataforma. "Pensem que no estem cometent cap delicte, sinó que actuem com ens mana el nostre sentit comú per tal de defensar la dignitat de les persones de poder tenir un habitatge digne", va explicar.

Afuera també va criticar la falta de tacte del procés, en el qual "no s'ha escoltat ningú". "Aquesta decisió és política, l'Audiència Provincial s'ha decantat per pressions polítiques i ni tan sols s'han volgut escoltar a les persones del bloc", va puntualitzar.

Fa 4 mesos 16 famílies van ocupar el pis de Salt, un immoble d'obra nova que ja havia estat ocupat per diversos integrants de la PAH i persones desnonades. Durant aquest període de temps, la situació no ha deixat de patir la presència d'un hipotètic desnonament a l'horitzó. En un dels episodis més recents ocorreguts al mes de maig passat, el jutge va ordenar, de manera preventiva, aturar el desallotjament del bloc de pisos.

Mostres de suport

Mentrestant, ahir mateix, la PAH va rebre les primeres mostres de suport. El grup municipal del PSC a Salt van considerar l'ordre de desallotjament com "una mala notícia tant per les famílies que hi viuen com per Salt". La formació, que es va posicionar "al costat de la PAH Girona", va titllar l'ocupació de l'edifici com un "símbol de la reivindicació saltenca pel dret a un habitatge digne per a totes aquelles famílies víctimes dels desnonaments". El PSC va instar l'equip de govern a convocar, "amb urgència", la Taula pel Dret a l'Habitatge amb l'objectiu de "plantejar vies per evitar el desallotjament".

La PAH també va rebre el suport de la CUP de Girona, que a través d'un comunicat va anunciar que "se sumarà a les accions i iniciatives que s'emprenguin per tal de defensar el projecte del bloc de pisos i evitar-ne el desallotjament". El portaveu de la formació a Girona, Jordi Navarro, va qualificar la decisió de l'Audiència de "vergonyosa i indecent".