La Comissió General d'Urbanisme de Girona va aprovar ahir el pla de Ripoll per poder fer actuacions per reduir el risc d'inundabilitat en alguns sectors de creixement previstos al POUM que es va aprovar a l'any 2004. Des d'aquest organisme van criticar ahir que aquest pla de previsió no estigués ja inclós en el planejament urbanístic, i van advertir que fer algunes de les millores ara pot tenir un gran cost econòmic en algun dels sectors. El pla especial d'infraestructures hidràuliques dels rius Ter i Freser, que va rebre ahir una valoració positiva per part d'Urbanisme, determina quines són les actuacions que s'han de fer, a quin sector de creixement corresponen i en quina escala de priorització s'han de fer.

El director general de la Comissió d'Urbanisme, Agustí Serra, va afirmar ahir que "un POUM no s'hauria d'haver aprovat mai sense resoldre els problemes d'inundabilitat". "Ara pot implicar fer obres més costoses i fins i tot la inviabilitat econòmica d'algun dels sectors", va advertir. La proposta de Ripoll per aquest pla hidràulic va rebre la llum verda d'Urbanisme tot i que mancaven encara els informes de la Direcció General de Carreteres i també de Ferrocarrils.

La manca d'un pla que preveiés la inundabilitat d'alguns sectors ha provocat que vuit ponts de Ripoll incompleixin el reglament d´inundacions. La redacció del Pla Especial aprovat ahir per la Generalitat va desvetllar que com a mínim vuit dels dotze ponts del municipi serien incapaços d'engolir l'aigua en el cas que el cabal dels rius creixés de forma inesperada i desmesurada. Amb el nou pla, la previsió és substituir-los o fer-los més alts perquè l'aigua pugui passar bé.

Fre al POUM de Sant Miquel

Entre alguns dels temes que va passar ahir per la Comissió d'Urbanisme de Girona hi havia també el POUM de Sant Miquel de Campmajor, que no es va valorar positivament. Aquesta població, de 230 habitants, estava regida fins ara per les normes de la Generalitat per als municipis sense planejament (del 2010), un pla que preveia un creixement potencial de 17 habitatges. Amb el POUM que va passar ahir per Urbanisme, hi havia una previsió de poder fer fins a 72 habitatges més, una xifra que la Comissió va considerar desproporcionada. D'una banda, es va valorar que hi havia creixements amb tipologies que no són pròpies de l'entorn, i de l'altra, que no es tenia en compte la capacitat per abastir d'aigua tots els possibles nous habitatges.