El diputat de CiU per Girona, Jordi Xuclà, va exigir ahir que el govern del Partit Popular pagui les expropiacions dels terrenys pels que passa el Tren d'Alta Velocitat (TAV) al Pla de l'Estany. Xuclà veu un "sarcasme" que els combois circul·lin i els propietaris no hagin cobrat.. El representant nacionalista va advertir que ja ha presentat la proposta la ministra de Foment, Ana Pastor (PP) i que ara s'ha d'analitzar. Va lamentar que s'hagin pagat les expropiacions de carreteres, mentre que l'alta velocitat continua sense resoldre's.

Segons Jordi Xuclà, "si el govern espanyol no es comporta i paga les expropiacions dels terrenys del TAV, els propietaris acabaran guanyant als tribunals espanyols o al Tribunal europeu de drets humans, Xuclà va remarcar que "és un escàndol que encara no els hagin pagat els terrenys, quan ja circulen els trens".

Així de contundent es va manifestarel diputat Jordi Xuclà, en una visita al Pla de l'Estany per conèixer de primera mà la situació d'aquesta comarca. El van acompanyar alcaldes del Pla de l'Estany, caps de llista de CiU, i dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) al Pla de ?l'Estany, com ara el president comarcal de CDC al Pla de l'Estany, Jordi Xargay; el president local de CDC a Banyoles, Lluís Costabella; o la diputada al Parlament de Catalunya per CiU, Dolors Rovirola.

Xuclà va afegir que "és inacceptable que ara, a més, als propietaris, entre ells els de Vilademuls, se'ls hi vol baixar a menys de la meitat el preu de la valoració inicial de l'expropiació dels terrenys del TAV". També en referència al TAV, Xuclà es va referir a millorar algunes obres secundàries mal resoltes a Cornellà del Terri.

Segons Unió de Pagesos, hi ha més de tres-centes finques afectades, des de Borrassà fins a Girona, i l'Estat deu 5 milions d'euros per aquests terrenys. UP assegura que, amb els interessos de demora, el deute amb els propietaris podria arribar als 7 milions d'euros. El sindicat també recalca que, en el moment en què es van signar els mutus acords, Adif tenia la necessitat d'entrar a ocupar les finques. Per Unió de Pagesos hi va haver una clara voluntat de col·laboració dels expropiats i, en contrapartida, la decisió d'Adif de rebutjar ara els mutus acords signats "deixa els afectats en una situació injusta".