El Consorci del Ter i els ajuntaments de Ribes de Fres i Queralbs van presentar dues noves propostes de turisme sostenible amb el riu Freser com a gran protagonista. La primera, és una proposta de senderisme que permet seguir el curs del riu i que formarà part d'una de les rutes dels afluents que promou el Consorci i que connecten amb la Ruta del Ter. La ruta té uns 45 quilòmetres de recorregut, comença a Ulldeter i finalitza a Ripoll, i passa per cinc municipis més. La segona novetat és la Ruta de les Centrals Hidroelèctriques del Freser, una ruta que es va obrir el 2007 però que només era accessible per carretera.

El Consorci del Ter ha creat un nou producte de turisme sostenible al voltant del riu Freser: una proposta de senderisme que permet seguir el curs del riu i que formarà part d'una de les rutes dels afluents que promou el Consorci i que connecten amb la Ruta del Ter -itinerari promogut i gestionat pel Consorci i que enllaça a peu i en bicicleta Ulldeter (Setcases) i la Gola del Ter (Torroella de Montgrí-l'Estartit)-. La Ruta té uns 45 quilòmetres de recorregut, comença a Ulldeter i finalitza a Ripoll, a l'aiguabarreig amb el Ter. Passa per cinc municipis, Queralbs, Ribes de Freser, Campelles, Campdevànol i Ripoll i es pot fer en tres o quatre etapes.

En el recorregut s'han utilitzat camins existents, principalment GR, PR, pistes forestals i camins històrics. La senyalització de la Ruta del Freser és igual que la Ruta del Ter, incorporant el logotip de la Ruta del Freser i la pàgina web de referència, on en les pròximes setmanes es podrà consultar la informació relativa a l'itinerari: www.rutadelter.cat/freser. La senyalització s'ha col·locat en pals ja existents en el territori. El recorregut té un cert grau de dificultat i és recomanable per a senderistes experts.

El Freser és l'afluent d'origen pirinenc més important del riu Ter. Neix a les Fonts del Freser, entre el pic de Fresers i el pic de Bastiments i, després de 32 quilòmetres de recorregut, desemboca al Ter. Històricament és remarcable pel fet d'haver estat un dels primers rius explotats durant la industrialització de Catalunya al començament del segle XIX.

Precisament, un dels trams per on passa la Ruta del Freser és pel camí natural de les centrals hidroelèctriques que constitueix una ruta natural i turística. És un itinerari composat per preses i centrals hidroelèctriques que produeixen electricitat a partir de l'aprofitament de l'aigua que passa per una turbina; patrimoni que encara està en actiu explotat per l'empresa Hidrodata. Aquest camí ha estat impulsat pels ajuntaments de Ribes de Freser i Queralbs.

La Ruta de les Centrals Hidroelèctriques del Freser es va senyalitzar el 2007 i es va editar un fulletó turístic, però fins ara en aquest patrimoni s'hi havia d'accedir per carretera. Amb la col·laboració del Consorci del Ter i els ajuntaments de Ribes de Freser i Queralbs s'ha pogut obrir el camí natural, recuperant un antic camí, i que permet passar a peu per Daió, Ielles, La Farga, la presa del Molí, Molí, Rialp de Queralbs i Filats i Carbur amb la subestació de Ribes de Freser. A més s'ha pogut senyalitzar el camí natural amb fites de fusta, instal·lar dues cartelleres informatives a les sortides i arribades de la ruta, així com ampliar la senyalització interpretativa amb unes fitxes tècniques de cada central.

D'altra banda, s'ha aprofitat per homologar-lo a la FEEC com a sender local i disposarà de la respectiva senyalització horitzontal.